Ženy v Ertaru

Domov

Zuzana Králová

Jistě vás nepřekvapí, že na Ertaru žijí také osoby ženského pohlaví – děvčátka, dívky, ženy či stařeny. Přesto si nevzpomínám, že by se někdo z aktivních ergeologů* věnoval této polovině ertstva sebemenší pozornost. Proto se tohoto úkolu ujmu já a povím vám několik základních informací, abyste si mohli udělat svou vlastní představu.

Na rozdíl od České republiky v Edgaru neexistují tak výrazné rozdíly v postavení žen a mužů. Rozhodla jsem se, že vám popíši jeden den v typické ertarské rodině střední vrstvy. Toto vám poskytne samozřejmě poněkud jednostranný pohled na věc, ale myslím, že není v našich silách v rámci jediné přednášky obsáhnout celou problematiku – konec konců příští rok se bude Ercon rovněž konat.

„Píp, píp, píp“ – zazvoní budík. Je právě tjusdy dvě sekce sedmdesát period ráno. Tatínek vstává, aby připravil zbytku rodiny (maminka a tři děti) snídani – má dnes totiž službu. Zatímco v konvici vaří voda na čaj, v topinkovači se opékající celozrnné toasty a na pánvi míchají vajíčka, rodina ještě spí. O několik desítek sekcí později je přijde tatínek vzbudit – není nic milejšího než ranní probuzení polibkem!

Silný čaj, křupavé toasty, sladká marmeláda a horká vajíčka – co víc si může člověk po ránu přát. „Tati, já chci Čoklíky!**“ ozve se milý hlásek jedné z dcer. Nejstarší Bittor zvedne oči v sloup, ale podá Emony ze skříně vytoužené lupínky. Mléko už je na stole.

„To bylo opravdu výborná snídaně,“ pochválí manželka svého chotě***. Pak ještě tatínek za pomoci dětí umyje nádobí po snídani, zatímco maminka si čte ranní vydání Dejli ňůs. A už společně vyráží na městskou hromadnou dopravu – elektrobus**** – a rozcházejí se do školy a do zaměstnání.

V obdobném duchu proběhne i odpoledne a večer téhož dne. „A zítra mi zase pro změnu připraví snídani Meraly,“ pomyslí si ještě před spaním Waltan a zabořený do polštáře spokojeně usne.

 
*Do této kategorie zahrnuji i všechny ertology.
**Něco podobného jako Čokapic prodávaný v ČR. Pozor! Skrytá reklama!
***Ponaučení: Muži se musí chválit kdekoliv ve vesmíru.
****Ekologie nade vše!

***Ekologie nade vše!

l>