16. 12. 2016 - Star Wars 8 = Epizoda 3,5

Vlk samotář - příběh z Hvězdných válek



Lucka zorganizovala návštěvu nejnovějšího filmu z cyklu Hvězdných válek v kině IMAX. Protože jsme se s Olgou připojili až v náhradním termínu 28.12.2016 a ještě v kině Galaxie, šlo vlastně o akci typu DCSS-PP, tedy s účastí po částech.



Rád bych se na chvíli vrátil do dob, kdy se názvy filmů překládaly. Například Capricorn One tu běžel jako Kozoroh jedna, aniž by mu to uškodilo. U tohoto filmu však je překlad obtížný. "Rouge One: Star Wars Story" je hezky kompaktní a dobře popisný název. Rogue je něco jako osamělý jezdec a mstitel bezpráví, to si ovšem tradičně rezervujeme pro Limonádového Joea. Lump bez přátel nedopovídá kladné poloze hrdinských postav příběhu. Tak nejspíš "vlk samotář"? No, necháme asi angličtinu vybojovat další metr kulturního globálního prostoru.



Film byl především velká podívaná, ale měl i děj a smysl. V cyklu Star Wars by časově patřil někam mezi díly III a IV. Bohužel nebyl označen jako Epizoda III 1/2, ale znalcům SF okamžitě zapadl do správného šuplíku. V pořadí SW filmů to je asi osmička, ale v každém případě je skoro dvakrát lepší než sedmička.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Film se mi líbil. Mohl být kratší, ale to Olga vyřešila prospáním méně zajímavých kousků. Jsem hlavně rád, že jsme se byť později a až na druhý pokus připojili k přátelům stejné krve*, kteří dokázali zvládnout projekci na první pokus.

sš (foto Standa a sš)

* viz R. Kipling: Kniha džunglí