07. 11. 2020 - KOREXERCON 2020

Exercon v době opatření



Omezující opatření kvůli pandemii koronaviru způsobila, že jsme se letos na exerconu nemohli sejít osobně. Pravidelné setkání odborníků-ertologů však už má tradici a chybělo by nám. Sešli jsme se proto alespoň na webu. Přesněji řečeno, sešly se tu příspěvky a fotky účastníků.

Protože přehled Korexerconu je díky Starknestu opět uložen na webu, bude komentář stručný.
V ohlášeném termínu zaslali příspěvky čtyři účastníci. Jako první bych rád zmínil reprezentativní knižní publikace Starknestu zachycující ertologii v běhu 35 let a naše kulturní pátky 2013 - 2016.







Opravdu přínosným a nátorným příspěvkem překvapil Libor. V přehledu conu je uložena i příslušná videoprezentace. Slávek dodal vysvětlení k historii praporce sv. Vojtěcha a článek o prvních krocích ertarského automobilismu, který naznačuje, jak pracuje konvergence. Z různých počátků se, jak víme, vyvinula velmi podobná auta a třífázový motor byl nahrazen čtyřtaktním.





Vláďa přispěl malbou na ručním papíře, která podle názoru některých odborníků vznikla v dávných časech a dostala se do Ertaru náhodným kvantovým pohraničním stykem spolu s úryvkem staročeské kroniky pracovně nazvané DFSD.



...a Standa připravil další nové Světelné roky. Čísla 8/202 a 9/2020 jsou už 582. a 583. číslem SR od založení. Jejich distribuce proběhla poštou. Obvyklé osobní předání na conu nebylo z pochopitelných důvodů možné. Spolupráce Boží vůle a pošty naštěstí dopadla dobře a zásilky, pokud vím, dorazily včas. Čísla věnovaná parybám a příšerám ve filmu zde představíme alespoň pomocí obálek.






Con opět přinesl řadu nových poznatků (a dokonce i jednu videoprezentaci), které jistě nás odborníky potěší, a slavnostní chvilky, které zaslouženě potěší hlavně Libora. Nejdůležitějším je ovšem fakt, že hlavní koordinátor uznal množství a kvalitu příspěvků za dostatečné, aby se con konal (nebo conal?) alespoň v elektronické formě i za těchto nepříznivých podmínek. Proto chci na závěr poděkovat hlavně Starknestu, ale i nám, účastníkům, že tradice letos opět přežila a přinesla další pokrok v našem náročném vědním oboru.

Myslím, že všichni doufáme, že příští con už proběhne prezenčně. Ertologie je totiž nejen o Ertaru, ale také o setkávání s přáteli.