31. 03. 2023 - Konec ertarského roku

KVIDO 2022-2023



Vážení ertologové,
poslední den starého roku jsme se tradičně večer sešli. Tentokrát byl sraz U Břízy v 18 hod. S Borkem jsme dorazili o něco dříve, protože mne cestou z práce vyzvedl u mne doma a dopravil až na místo. Po několika minutách se k nám připojila Dana, které moc slušel nový účes. A pak začali přicházet další účastníci jeden za druhým. Byli to Zdeněk a Míša, Pavel a Jana, Standa, Vláďa a Luboš. Bylo nás tedy asi deset, Poláček by záviděl.









Ani nevím, o čem jsme si povídali, protože v restauraci bylo tak hlučno, že konverzace "přes stůl" byla vyloučena. Tak se stalo, že jsem se od cestovatelů z druhého konce světa moc nového o Novém Zélandu nedověděl. Ale to se jistě časem napraví. Protože jsme s Vláďou jako dva nahluchlí starci seděli příhodně vedle sebe, většinu času jsme vzpomínali na naše nespoutané mládí ve výzkumu před padesáti lety.









Zlatým hřebem setkání pro mne ovšem byl moment, kdy Zdeněk vytáhl soubor českých SF povídek v japonštině a upozornil na to, že tam mám taky jeden kousek. A když utichly ovace a obdivné vzdechy nad knihou, kterou nikdo z nás nedokázal číst, vytáhl Zdeněk z rukávu další eso - signální výtisk knihy Bradburyho stín. Tato publikace byla v angličtině, byla určena pro USA a já tam měl opět jednu povídku. Zdeněk mi výtisk daroval a já byl na chvíli hrdinou večera. Sice mám tím svou životní čtvrthodinku slávy vyčerpanou, ale bylo to fajn. Ještě jednou díky, Zdeňku!









Po ertarské půlnoci (21:21 našeho času) jsme si tradičně připili limonádou na štěstí v novém roce a společnost se začala rozcházet. Využil jsem laskavé nabídky Standy, který mě ochotně zavezl až domů, a zmizel jsem mezi prvními. Přesto jsem měl pocit, že mohu odpovědně říci, že se večer vydařil a že nás v tom novém roce (ertarský rok 2023 - Rok dlouhé plavby) snad trochu štěstí čeká.



Tak vpřed a klidnou plavbu 2023!

sš (foto Starknest a sš)

P.S. Zdeněk měl výčitky svědomí, že autoři za autorský výtisk knihy v prodejní ceně cca 380 Kč museli zaplatit za proclení 415 Kč, ale jde přece o sport. My, SF dinosauři, společně dobýváme Říši vycházejícího slunce a stojí nás to jen čtyři stovky! :)