08. 11. 2023 - TRUCEX

Náhradní ercon 2023


V původně plánovaném termínu 11.10.2023 na Mezinárodní den dívek jsme se bohužel nesešli. Mne nepustila maminka, přitom jsem měl jen chřipku s teplotou kolem 39°. Ale ostatní posun termínu také uvítali. Možná si na oslavy Dne dívek netroufali. Dalším termínem už měl být pravidelný kongres - ercon.



Jak se blíží podzim, všichni ertologové se na ercon připravují. Píší referáty, malují obrazy, připravují sazbu SR a v průběhu října vychytávají poslední chybičky. Pak přijde pozvánka...
Jenže letos prostě nepřišla. Došlo k jevu, který nazrával už delší dobu. Starknest se rozhodl prověřit míru stárnutí členů ertologické komunity tím, že vyčkal na explicitní projevy zájmu nedočkavých účastníků. Někteří se zajímali, kde letos ercon bude (datum bylo jako vždy jasné - první sobota v listopadu, začátek cca v 11:00). Dotaz na místo konání byl tedy kladně ohodnocen, ale mnozí viditelný zájem neprojevili. Protože se pravidelný ercon nekonal, uspořádal Starknest náhradní truc - akci jen pro zájemce.



Trucex se sešel v restauraci U Břízy v počtu sedmi kusů. Přes zdánlivě malý rozsah akce byl její program pestrý a příspěvky účastníků hodnotné. Libor zazářil vytvořením perfektních odznáčků s ertarskou vlajkou pro účastníky conu. Všichni je vděčně přijali a okamžitě si je připnuli.



Standa donesl 599. číslo Světelných roků s obálkou vytvořenou Borkem ve spolupráci s Umělou Inteligencí. Obrázek obdivovali nejen laici, ale zaujal i Vláďu. Ten na rozdíl od generování pomocí AI dovede nakreslit, co chce, takže umění stále ještě před roboty vede, ale jeho náskok před technikou se stále zmenšuje.



Zdeněk se právem pochlubil novými knihami nakladatelství Nová vlna, které vydal pro děti i dospělé. Z nich nás asi nejvíc zaujal Josef Lewhardt: Deník 2038.
Referát, který jsem přednesl jako svůj příspěvek conu, doplnil výzkum německé toxikoložky Světlany Balabánové, která v roce 1992 našla ve staroegyptských mumiích stopy kokainu, hašiše a nikotinu. V následujících letech někteří vědci uvedli tato fakta jako důkaz kontaktů mezi starým Egyptem a předkolumbovskou Amerikou. Jednu z možností však pominuli.
Podle obrázku z výzdoby pohřební komory hraběte Horora II. je pravděpodobné, že tabák dodal kvantovým pohraničním stykem faraonovi jeho přítel z Ertaru. Tehdy se jednalo o přírodní kvantový kontakt závislý na bleskových výbojích. Tabák nejspíš faraonovi daroval Horor II., protože byl náhodným kvantovým přesunem zaskočen a jiné dary po kapsách narychlo nenašel. Tato hypotéza vysvětluje současně i objev dr. Balabánové, podivnou fresku z pohřební komory ertarského šlechtice, ale především důvod, proč se právě od doby Horora II. stalo v Ertaru na nějakou dobu módním pohřbívání ve stejném stylu, jaký nacházíme v Egyptě v údolí králů.



Přestože akce současně neslavila nějaký mezinárodní den, vydařila se. Poseděli jsme, pokecali, pochutnali si na dobré večeři a nějakém tom pivku (samozřejmě mimo řidičů). Na závěr, když jsem chtěl svůj výtisk SR dát do tašky a současně si vzít z věšáku bundu, jsem dokonce po pouhých dvou plzních nezvládl náročnou choreografii a předvedl baletní figuru, která přitáhla pozornost i u sousedního stolu, kam jsem spadl. Je tedy pochopitelné, že jsem SR_599 zapomněl na stole v restauraci, ale Dana je zachránila a Borek mi je přivezl až domů.

Vše tedy dopadlo dobře a těším se na další hodnotnou akci naší společnosti.

sš (foto Starknest a sš)