TERMINÁTOR VERSUS ROBOCOP
Standa Čermák




       Přídavek k názvu: The Movie, Part One
       Spirit Pictures, Orion Pictures, Intermedia, Carolco, MGM present a AMDS Films projekt
       Měsíc a rok vzniku: říjen 2006
       Délka: cca 390 vteřin (existuje několik verzí)
       
       Nejdříve něco anglicky (za závěrečných titulků, aby bylo jasno, že se jedná o fanovskou záležitost, která vznikla jako projev uznání filmovým originálům a nikoliv pro prachy...): „This is a simply fan film made to pay tribute to great movies. The video was edited strictly for pleasure and never for monetory gain.“
       
       Moderní budova je obklíčena policejními vozy. Z rozstřílených oken je ovšem v uctivé vzdálenosti drží zuřivě a ze všeho možného střílející Terminátor.
       Na pomoc přijíždí RoboCop.
       Jeho vůz je zasažen, plane jasným plamenem ... RoboCop nezraněn vystupuje a vchází do budovy.
       V opuštěných chodbách se nesou kroky dvou nelidských soupeřů. Terminátor bezhlavě střílí, RoboCopův kovový hrudník kulkám hravě odolá, následný útok ocelovými pažemi Terminátora posílá do kolen. Jenže biologickým materiál pokrytý skelet z budoucnosti se rychle otřepe a naopak nyní on má navrch. Zbraní velké ráže ustřelí robotovi ruku a i jinak ho zle poškodí. Ovšem než stačí dokončit započaté dílo, objeví se v budově Predátor. Na displeji svého autodestrukčního terminálku nastaví krátký čas exploze, bombu odhodí a prchá z budovy. Oba robotičtí soupeři takové štěstí nemají – Terminátora exploze rozmetá na biologické pokrytí a kovový skelet, RoboCop vyvázne málem bez další poskvrny.
       Terminátorovi vyhasíná energie, umírá. Projeví se to tak, že červeně žhnoucí oči pomalu zčernají.
       RoboCop by se mohl radovat z vítězství, kdyby se na pláni před budovou neobjevily desítky, možná stovky pochodujících kovových terminátorských koster s účinnými kulomety v kostnatých rukou.
       RoboCop by mohl propadnout zoufalství, jenže z oblaků kouře po explozi Predátorovy bomby se na bojišti objevují desítky RoboCopů s velmi účinnými revolvery v zatraceně přesných rukou.
        Standa Čermák, srpen 2007
       
       Terminátor vs. RoboCop
       Episode 2
       AMDS Films
       Rok vzniku: 2006
       Sestříháno z RoboCop, RoboCop 2, RoboCop 3, Terminátor, Terminátor 2, Terminátor 3
       Délka trvání: 7 minut 28 vteřin
       
       Tyhle projektíky miluju.
       Je to vlastně už třetí příspěvek k dané problematice souboje prakticky nesmrtelných hrdinů, který jsem na tak vysoké (polo)profesionální úrovni zhlédl. Možná jich existuje více, možná lecjak upravených a tím pádem jinak dlouhých (např. francouzská verze, tj. anglická verze s francouzskými titulky, je o malinko delší, neboť na začátku je jiné logo firmy AMDS), možná i jiných (a mnohých) více či méně amatérských napodobenin. Protože nemáme za redakční cíl zmapovat úplně všechno, co se ve filmové science-fiction ve světě objevilo, objevuje a objeví, budu se věnovat pouze těm hlavním verzím a významově silným snímečkům. Každopádně existuje např. ještě RoboCop vs. Jason (2007), v níž se Jason (z Pátku třináctého) dokáže uvolnit z pout těsně před zmrazením. Na pomoc ho zkrotit dorazí i RoboCop, jenže se mezi to připlete i ED-209, který je proti oběma. Šestiminutový sestřih končí destrukcí ED-209 a „zrobocopením“ Jasona, z něhož se tak vlastně stává RoboJason ...
       
       Po zničení terminátora vyslal Skynet hned několik terminátorů, aby jednou provždy zničili RoboCopa i OCD. Po skončení mise či pro případ, že mise neskončí úspěchem, mají terminátoři za úkol ukončit svou existenci samodestrukcí, aby se jejich technologie nedostala do rukou OCD za účelem vytvoření zbraně proti strojům v budoucnosti.
       
       V opuštěné a nocí zalité uličce se objevují výboje neznámého druhu energie. Vzápětí se objevuje jedna zamlžená koule zhruba metrového průměru, vedle ní druhá a hned opodál třetí.
       Vrchol mrakodrapového ředitelství OCD v Detroitu se ocitá uprostřed plamenů. Teroristé? Lupiči? Bandité? Není podstatné, jací syčáci zrovna tento čin spáchali. Policie je v pohotovosti, povolán je i RoboCop.
       Sám vchází do budovy a navzdory nefungujícímu výtahu je odhodlán dostat se nahoru. Vytahuje ze stehenního pouzdra svou automatickou pistoli, chytá se výtahového lana, jedním dobře mířeným výstřelem lano trhá, čímž je vzhůru vymrštěn protiváhou padajícího závaží.
       Nahoře proti němu po prázdné a lehce zakouřené chodbě vyrazí terminátor. RoboCop mu pokožku a hmotu, pokrývající ocelový skelet a nerozeznatelnou od lidské tkáně, rozstřílí na hadry. Ovšem vtom se na bojové scéně zjevují druhý a okamžitě i třetí terminátor. Těžkými automatickými zbraněmi tlačí RoboCopa k velkému oknu.
       „Hasta la vista, baby,“ pronáší jeden z terminátorů těsně před posledním výstřelem.
       Ten z jeho zbraně ale nedostane příležitost vyletět. Tedy, přesněji řečeno, nedostane příležitost vyletět právě teď. Ani RoboCop totiž není v budově sám. Je tu přítomen i jeho nemotornější a mnohem robotičtější kolega ED-209. Kulomety zakončenými pažemi se obrátí hned proti jednomu, hned proti druhému a hned proti třetímu nepříteli a zasypává je kulkami velké ráže. Jeden terminátor padá z okna, druhý padá rozstřílený k zemi. Třetí uniká v policejní dodávce (filmová zkratka je báječná věc!).
       RoboCop doposud neregistrovaného zločince pronásleduje v zabaveném autě.
       Za ním se po chvíli objevuje druhý terminátor na motorce.
       RoboCop pravou rukou s pistolí v sevřené pěsti proráží přední sklo a pálí po unikající dodávce.
       Terminátor na motorce pálí po RoboCopově autě.
       Dodávka havaruje, obrací se na bok a končí v plamenech, stejně jako její řidič. Ten, ohořelý na ocelovou kost, vytahuje detonátor a ničí sebe i okolní benzinovou stanici. RoboCop se šikovným manévrem zbavuje i svého pronásledovatele a drtí ho na kovovou padrť.
       Vyslanci z budoucnosti dostávají na frak.
       
       Následuje kratičká ukázka ze třetí epizody, v níž to vypadá na válku mezi divizemi terminátorů a é-dé-dvěstědevítek.
       
       Standa Čermák, 2. března 2007