O VŠECH TĚCHTO FILMECH
PSÁT NEBUDU
Starknest



        Je to už opravdu dlouho, moc dlouho, co jsme měli možnost vidět, napůl ještě potajmu, film George Lucase Návrat Jediho. Bylo to v dobách, kdy jsme hltali každý sci-fi nebo fantasy film, kdy jich bylo málo a pramálo tenkrát záleželo na kvalitě kopie nebo projekce. Vzpomínám na doby, kdy získal Standa od svého, tenkrát v zahraničí pracujícího bratra, knížku o tomto filmu. Byla v ní spousta úžasných barevných obrázků s Lukem, Leiou i Hanem Solem. A vůbec nevadilo, že kniha byla v nám naprosto nesrozumitelné vlámštině. A jako úplný, úžasný vrchol všeho byly nádherné figurky naprosto nepodstatných postav z filmu. A dvě figurky jsme dostali i my. Dodnes jsou na čestném místě ve vitríně v redakci.
       Vzpomínám na dobu, kdy jsme byli v březnu v roce 1986 v Budapešti a tam v kině , V KINĚ (!) promítali na obrovském plátně Návrat Jediho. V originále a s maďarskými titulky. Natolik nás pohltil vlastní film a podoba kina s jedním pražským, že jsme po skončení filmu marně hledali před kinem tramvaj 17 pro cestu domů.
       Mezitím jsme viděli spoustu úžasných i podprůměrných filmů a snažili se jich maximum zapsat, převyprávět pro čtenáře Světelných roků. Jen ten Návrat Jediho nám pořád vypadával z pořadí. Asi z pocitu odpovědnosti, že to byl takový významný film, že ho není možno odbýt pár řádky v době, kdy třeba nejsme 100% naladěni na vlastní psaní. A tak jsme psali o jiných filmech, o aktuálnějších, novějších, méně podstatných. A Návrat Jediho se odkládal a odkládal. Pak už se nám možná do něj nechtělo proto, že i dojmy vybledly, byly překryty jinými filmy, jinými dojmy. Jak čas běžel, stále vycházely Světelné roky se spoustou filmů, jen ten Návrat Jediho nikde.
       Až přišel Georgie Lucas s dalšími díly. A těm už se opravdu nešlo vyhnout. Ty jsme prostě museli napsat. A tak vznikl Speciál Star Wars a nám nezbylo, než se vrátit i do daleké minulosti, zpytovat svědomí i paměť, znovu se na film podívat a nakonec i Návrat Jediho do SR konečně napsat.
       Možná se rozepisuji příliš do minulosti, možná příliš obšírně. Chci jen vyjádřit ten pocit odpovědnosti, který nás po letech donutil k napsání článku. A tenhle pocit mě provázel dlouho. A tak úporně, že jsem se nakonec na mnohé filmy ani nechtěl podívat, když jsem věděl, že nebudu v dohledné době mít čas napsat o něm podrobný článek pro Světelné roky.
       S postupujícími lety, s postupujícím nárůstem vlastního zaneprázdnění jinými činnostmi jsem pozoroval, že se z vydávání SR vytrácí ten pocit radosti a stává se z něho rutina. Někdy až trochu obtěžující rutina. A z odebírání SR se stávala rutina také. Upřímně by mně zajímalo, kolik čtenářů přečetlo například speciál Star Wars.
       A tak jsem se postupně dopracoval názoru, že nekoukáním na filmy z toho důvodu, že o nich nemám čas nebo chuť psát (i když si myslím, že je to hlavně o chuti – pak se čas vždycky najde), ochuzuji vlastně jenom sám sebe.
       Asi tato úvaha není to, co by čtenáři SR očekávali od bývalého šéfredaktora a zakládajícího člena redakce tohoto listu, ale přece jen od začátku bylo v SR inzerováno, že si je vytváří skupinka nadšenců pro radost svou a svých kamarádů. A když se z toho po více než dvaceti letech stala rutina, pro některé skoro jen nepříjemná povinnost a někteří další dali najevo, že jim stávající forma tohoto fenoménu vlastně nevyhovuje, vytratilo se jaksi i to nadšení.
       A tak už nějakou dobu koukáme s okruhem kamarádů na filmy s tím, že si je vychutnáváme, kritizujeme, chválíme, ale nehodláme o nich už psát. Stejně není pro koho.
       
       Poznámka autora: Následující údaje jsou převzaty z www.csfd.cz
       
       Poznámka redakce: Ne tak úplně se vším souhlasím, ale to, že jsem článek otiskla celý bez jakéhokoliv zásahu, svědčí o tom, že není demokratičtějšího časopisu v našich luzích a hájích ...
       
       
       Eragon
       Sci-Fi / Fantasy / Akční
       USA / Velká Británie, 2006, 104 min
       Režie: Stefen Fangmeier
       Hrají: Edward Speleers, Sienna Guillory, Garrett Hedlund, Jeremy Irons, Djimon Hounsou, John Malkovich, Robert Carlyle, Máté Haumann, Alun Armstrong, Rachel Weisz, Gary Lewis, Julian Stone
       
       Chudý farmářský chlapec Eragon najde v Dračích horách podivný modrý kámen. Zprvu ho chce pouze zpeněžit a zabezpečit jím rodinu na nadcházející krutou zimu, jenže když se z kamene "vyklube" dračí vejce a z něj později dračí mládě - Safira, uvědomí si, že stojí tváří v tvář dobrodružství, které sahá vysoko nad jeho možnosti. Jeho prostý život přes noc zanikne a on se ocitne v novém, nebezpečném světě intrik, kouzel a válek. Pouze se starodávným mečem a moudrým průvodcem musí Eragon se Safirou zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v království, kterému vládne král, jehož zlo nezná hranic. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...
       Román Eragon se stal na knižním trhu senzací a v roce 2003 se jej během pouhých 6 měsíců prodalo přes milion výtisků. V žebříčku bestsellerů The New York Times se udržel 87 týdnů v kuse a v žebříčku bestsellerů fikce pro mladé dospělé Publisher's Weekly strávil 21 měsíců, z nichž se 9 držel na první příčce. Román vyšel ve 37 zemích a celkem bylo vytištěno přes 2 miliony kopií. Také v České republice se kniha stala ihned po svém vydání bestsellerem. V září 2004 ji na knižní pulty uvedlo nakladatelství Fragment, a okamžitě se vyhoupla na přední příčky hitparád nejprodávanějších knih. Eragona mají do dnešního dne ve své knihovně už desítky tisíc českých čtenářů. Na jaře roku 2006 byl vydán druhý díl plánované trilogie Eldest.
       
       
       Oheň a led
       Fire and Ice
       Animovaný / Fantasy
       USA, 1983, 81 min
       Režie: Ralph Bakshi
       Hrají: Jimmy Bridges, Susan Tyrrell
       
       Mocný vládce Nekron putuje na svém ledovci světem a ničí vše, co mu přijde do cesty. Svému osudu neunikne ani malá vesnička, ale jeden z jejích obyvatel přežije. Mladík Larn přísahá pánovi ledu pomstu a vydá se po jeho stopách. Ty vedou do ohnivé pevnosti dobrotivého krále Jarola. Jeho půvabná dcera, princezna Teegra je zajata a obtěžována Nekronovými poskoky, kteří mají blíž k opicím, než k lidem. Larn už se ale blíží a hodlá učinit přítrž všem nepravostem. V jeho srdci plane oheň, před kterým taje i ten největší led.
       
       
       Kletba bratří Grimmů
       Brothers Grimm, The
       Akční / Dobrodružný / Fantasy / Horor
       USA / Česko, 2005, 118 min
       Režie: Terry Gilliam
       Hrají: Matt Damon, Heath Ledger, Jonathan Pryce, Lena Headey, Peter Stormare, Monica Bellucci, Tomáš Hanák, Miroslav Táborský, Jan Unger, Petr Ratimec, Barbora Lukešová, Radim Kalvoda, Rudolf Pellar, Lukáš Bech, František Velecký, Jakub Zindulka, Věra Uzelacová, Václav Chalupa, Mackenzie Crook, Martin Kavan, Drahomíra Fialková
       
       Dobrodružný příběh o dvou legendárních bratrech německého původu Jakobovi a Wilhelmovi Grimmových se začal natáčet v Praze v červnu 2003. Režie se ujal známý režisér Terry Gilliam (Monty Pythonův létající cirkus, Strach a hnus v Las Vegas) a scénář zpracoval Ehren Kruger (Kruh). Smyšleným dějem provází sběratelé bájí a pověstí, nyní nazvaní Jake a Will, kteří cestují od vesnice k vesnici, sbírají tajemné kletby a předpokládají, že tak dokáží ochránit lidi z města před kouzelnými příšerami a zaklínadly. Budou však potřebovat notnou dávku odvahy, když se osobně střetnou se skutečnými čarodějnými stvůrami a zaříkávadly.
       
       
       Indiana Jones a království křišťálové lebky
       Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
       Akční / Dobrodružný
       USA, 2008, 123 min
       Režie: Steven Spielberg
       Hrají: Harrison Ford, Karen Allen, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, John Hurt, Ray Winstone, Jim Broadbent, Andrew Divoff, Alan Dale, Pavel Lychnikoff, Igor Jijikine, Neil Flynn
       
       Devatenáct let čekání skončilo. Jedna z nejslavnějších postav filmové historie se vrací na stříbrné plátno. Za doprovodu typických fanfár Johna Williamse v charakteristickém klobouku a s bičem coby nepostradatelnou zbraní. Indiana Jones. Univerzitní profesor a muž, který objevil legendární Archu úmluvy, zachránil posvátné Sankarové kameny a nalezl Svatý grál. V novém dobrodružství bude pátrat po další slavné relikvii – záhadné Křišťálové lebce.
       O dalším pokračování populární archeologické série se začalo mluvit už ve chvíli, kdy Indiana Jones zmizel spolu se svým otcem v záři zapadajícího slunce na konci Poslední křížové výpravy. Ne že by slavný trojlístek tvořený režírujícím Stevenem Spielbergem, produkujícím Georgem Lucasem a hrajícím Harrisonem Fordem neměl chuť pokračovat. Zásadní překážkou se stal scénář. Přestože se o něj pokusila řada uznávaných autorů (mezi nimi třeba i Frank Darabont a M. Night Shaymalan), úspěšný byl až David Koepp (mimo jiné má na svědomí scénář k Válce světů nebo prvnímu Spidermanovi), jenž po mnoha úmorných pokusech stvořil dílo, které odsouhlasili všichni tři klíčoví aktéři.
       Příběh se odehrává symbolicky přesně devatenáct let po Poslední křížové výpravě, v době rodící se Studené války. Indiana Jones je v něm profesorem archeologie na prahu penze, jenž si navzdory bouřlivé minulosti ze všeho nejvíc užívá klid a nebezpečně se začíná podobat vlastnímu otci. Staré instinkty se v něm probudí ve chvíli, kdy se objeví stopy vedoucí k legendární Křišťálové lebce a hlavně informace, že po tomto údajně mocném artefaktu prahnou sovětští agenti. Indy proto setřese únavu a vydá se na další mimořádně dobrodružnou cestu, jež ho zavede až do nitra peruánské džungle, v níž se má tahle vzácná relikvie ukrývat. Jeho úhlavním nepřítelem bude tentokrát všehoschopná ruská agentka Irina Spalko (Cate Blanchett) doprovázená armádou hrdlořezů. Ani Indy není na svou výpravu sám. Na jeho straně stojí spřízněný dobrodruh Mac (Ray Winston), který má ovšem tendenci ho každou chvíli podrazit, napomádovaný frajírek Mutt Williams (Shia LaBeouf), který si permanentně utahuje z jeho věku, a jeho první a zřejmě životní láska Marion (Karen Allen).
       
       
       Ledová planeta
       Retrograde
       Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
       USA / Lucembursko / Itálie / Velká Británie, 2004, 93 min
       Režie: Christopher Kulikowski
       Hrají: Dolph Lundgren, Silvia De Santis, Joe Montana, Gary Daniels
       
       V nedaleké budoucnosti se odvážný tým několika mužů a žen, vedený Johnem Fosterem, vydává na nebezpečnou cestu do minulosti. Chtějí totiž zabránit objevení meteoritů, které obsahují smrtelnou mimozemskou bakterii, jež přivedla lidstvo téměř na pokraj vymření. Kdyby ale tušili, jaké hrůzné věci bude mít za následek jejich cestování časem, na svou cestu by se pravděpodobně nikdy nevydali...
       
       
       Ponorka Nautilus
       Nautilus
       Akční
       USA, 2000, 97 min
       Režie: Rodney McDonald
       Hrají: Richard Norton, Hannes Jaenicke
       
       Země roku 2099 je pustá, vládne stanné právo. Veškeré zdroje jsou ve vojenské moci. Přežívají poslední zbytky civilizace. Vědec Noah Brin ale plánuje zachránit lidstvo a planetu tím, že by zabránil vzniku katastrofy pomocí stroje času. Země se rozpadá, protože v roce 1999 došlo k porušení jádra, vyslaná mise by měla této události zabránit a změnit tak historii. Jde o mix všelijakých motivů, od podmořských filmů jako je Hon na ponorku, přes cestování časem z neradostné budoucnosti a la Terminator po zápas s padouchy jako v Přepadení v Pacifiku. Zamíchejte, protřepejte, přidejte kapitána Nemo a máte Nautilus. Přes všechna žánrová klišé ale jde o jedno z lepších béček. Hlavní postavou je žoldák a bezpečnostní poradce Jack Harris, který nemá nic radši než střelbu v každé situaci, a to na vše, co potká. Právě on je povolán do projektu Prometheus, který má napravit zemské jádro. Mnoho lidí je z projektu nervozních, výrobci energie, vlády třetího světa, ekoteroristé i Noah Brin v roce 2099. Film kolísá mezi slušnými podmořskými sekvencemi a částmi, které zřejmě kvůli výši rozpočtu vypadají jak vypůjčené z televizního seriálu šedesátých let.
       
       
       Strings
       Drama / Fantasy / Loutkový
       Dánsko / Švédsko / Norsko / Velká Británie, 2004, 88 min
       Režie: Anders Ronnow-Klarlund
       
       Příběh je vystavěn na klasickém schématu tragicky zesnulého vládce, jehož syn je bez přípravy a v mladém věku postaven před osudová rozhodnutí a musí čelit nebezpečným životním zkouškám. Mladý císař Hal Tara je nejprve veden slepou nenávistí a touhou pomstít nečekanou smrt svého otce. Jeho proradný strýc ho přesvědčí, že otec byl zavražděn a že viníky je třeba hledat u odvěkých nepřátel říše Zerithů. Při svém putování si však mladík uvědomuje, že skutečný svět mimo zdi paláce je mnohem komplikovanější a že někdy je těžké jasně odlišit zlo od dobra. Loutkoví herci nabízejí divákům jedinečný estetický i dramatický zážitek, zvýrazněný kontrasty mezi rychlým spádem děje a zpomaleným pohybem a mezi silným emocionálním nábojem a nehybným výrazem dřevěných herců. Režisér dokázal vytvořit zcela nový svět, v němž se dřevění lidé rodí, dospívají a umírají, mají svá zvláštní pravidla a rituály. V příběhu se umně prolínají vlivy klasických pohádek, hrdinských eposů, hamletovského archetypu, tolkienovských ság, populárních japonských anime, ale i moderních sci-fi o robotech a androidech.
       
       
       Svět zítřka
       Sky Captain and the World of Tomorrow
       Sci-Fi / Thriller / Dobrodružný / Akční
       USA / Velká Británie / Itálie, 2004, 107 min
       Režie: Kerry Conran
       Hrají: Jude Law, Gwyneth Paltrow, Giovanni Ribisi, Angelina Jolie, Michael Gambon, Laurence Olivier, Ling Bai, Omid Djalili
       
       Gotham City, 30. léta 20. století. Životem kypící metropoli nečekaně napadne armáda obřích robotů. Ve městě vypukne panika. Kdo stojí za vražedným útokem? A proč v poslední době záhadně zmizelo hned několik světově proslulých vědců? Prvotřídní stíhací pilot Sky Captain (Jude Law), ambiciózní reportérka deníku Chronicle Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) a krásná mariňačka Franky Cook (Angelina Jolie) spojí své síly, aby zjistili, kdo má zdrcující útoky na svědomí. Zdá se, že za vším stojí tajemný doktor Totenkopf. Útok jeho robotických monster je jen první bitvou války o nadvládu nad světem. Sky Captain a jeho odvážné společnice podniknou dobrodružnou výpravu řadou exotických míst až do Nepálu, kde má Totenkopf svou tajnou základnu. Dokáží šíleného vědce a jeho roboty zastavit? Film, jehož vědeckofantastická zápletka je originálně situována do vizuálně atraktivního retra 30. let, nabídne divákům dosud nevídanou podívanou. Díky průkopnické trikové technice a originalitě filmařského pojetí je snímek již od prvních zkušebních projekcí považován za přelomový v rámci žánru, podobně jako kdysi původní Hvězdné války George Lucase.
       
       
       Invaze světů
       H.G. Wells' War of the Worlds
       Sci-Fi
       USA, 2005, 90 min
       Režie: David Michael Latt
       Hrají: C. Thomas Howell, Rhett Giles, Jake Busey, Peter Greene, Leigh Scott, Steven C. Miller, Sarah Lieving
       
       Civilizace je v ruinách, zemi napadla nepřátelská rasa. V okamžiku pokrývají impozantní "Walkers" celou planetu a ničí vše, co jim stojí v cestě. Mezitím, co si vetřelci podrobují město za městem a zanechávají za sebou jen lidské kostry, hledá jeden odhodlaný muž zbraň, která by zvrátila situaci.
       
       
       Záhada Bermudského trojúhelníku (TV film)
       Triangle, The
       Drama / Mysteriózní / Akční / Dobrodružný
       Velká Británie / USA, 2005, 3x80 min
       Režie: Craig R. Baxley
       Hrají: Eric Stoltz, Catherine Bell, Lou Diamond Phillips, Bruce Davison, Sam Neill, Lisa Brenner, Charles Martin Smith, Marius Weyers, Greg Latter
       
       Děj tohoto třídílného filmu je zasazen doprostřed Bermudského trojúhelníku. Skupinu rozličných profesionálů svede v tomto třídílném filmu dohromady pátrání po jedné z největších záhad. Miliardář Eric Benirall nečekaně přijde o několik nákladních lodí i s posádkou a chce znát odpovědi. Sestaví tým expertů na různé obory včetně skeptického novináře Howarda Thomase, odporníka na oceánologii Emily Pattersonovou, vědeckého inženýra Bruce Gellara (Michael Rogers) a psychoanalytika Stana Lathema. S příslibem neomezených prostředků má tento nesourodý tým šanci, která se naskytne jen jednou za život - vyřešit jednu z nejzáhadnějších světových hádanek, záhadu Bermudského trojúhelníku. Poté, co nad Trojúhelníkem zmizí tryskové letadlo, se každému z Benirallova týmu začnou dít podivné věci. Když se o jejich vyšetřování začne zajímat vláda, tým zjišťuje, že stojí před něčím mnohem nebezpečnějším, než mohli tušit. Z výzkumné mise se bleskově stává zběsilá jízda v srdci Bermudského trojúhelníku…
       
       
       Dračí války
       D-War
       Akční / Drama / Fantasy
       Jižní Korea / USA, 2007, 107 min
       Režie: Hyung-rae Shim
       Hrají: Jason Behr, Robert Forster, Chris Mulkey, Elizabeth Pena, Holmes Osborne, NiCole Robinson, Matthias Hues, Derek Mears, Scott Lunsford
       
       Natočeno podle Korejské legendy. Neznámá stvoření se vracejí a devastují naši planetu. Reportér Ethan Kendrick (Jason Behr) je zavolán k vyšetřování této záležitosti, domnívá se, že postižená dívka s nevyzpytatelnou chorobou jménem Sarah (Amanda Brooks) mu může pomoci. Neznámá stvoření si mezitím razí cestu do Los Angeles, cestou způsobující škodu a ničení. Celé město je zaplaveno armádou, a zbrojí na boj se stvořeními. Stihne Ethan a Sarah v čase zachránit obyvatele Los Angeles?
       
       
       Iron Man
       Akční / Sci-Fi / Dobrodružný / Drama
       USA, 2008, 125 min
       Režie: Jon Favreau
       Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Terrence Howard, Jeff Bridges, Leslie Bibb, Shaun Toub, Faran Tahir, Tim Guinee, Clark Gregg, Jon Favreau, Nazanin Boniadi, Ghostface Killah, Sahar Bibiyan, Fahim Fazli, Micah A. Hauptman, Stan Lee, Peter Billingsley, Ahmed Ahmed, America Olivo
       
       Slavná komiksová postava Iron Man patří mezi nejhýčkanější superhrdiny sdružené pod křídly giganta jménem Marvel. Přesto (nebo možná právě proto) se až teď mohl přidat ke svým sourozencům Spidermanovi, Fantastické čtyřce a X-Menům, kteří o sobě mohou hrdě prohlašovat, že o nich natočili film. Nečekejte ovšem dalšího spasitele lidstva, kterému k jeho mimořádným schopnostem pomohlo pavoučí kousnutí nebo ozáření. Muž se železnou maskou, občanským jménem Tony Stark, se ke své výjimečnosti "poctivě" propracoval.
       Uvozovky jsou namístě, Tony se živí jako VIP výrobce a dodavatel technologicky vyspělých zbraní pro americkou armádu a jeho životní filozofii vystihuje věta: Nejlepší zbraní je ta, ze které stačí vystřelit jen jednou. Na cestě z povedené prezentace nejnovější zbraně hromadného ničení pro armádní špičky ho na horké afgánské půdě unese jistá teroristická skupina. Muž, kterému ležela Amerika u nohou, se tak rázem ocitá v držení lidí, kteří po něm chtějí jediné - aby začal vyrábět zbraně pro ně. Díky své vynalézavosti, výjimečnému intelektu a schopnosti improvizovat si Tony v zajetí vyrobí "brnění", které mu pomůže dostat se na svobodu. Tehdy také dostane nápad tenhle improvizovaný kovový oblek ještě výrazně vylepšit. A tak se zrodí Iron Man.
       
       
       Vexille 2077
       Animovaný / Sci-Fi / Dobrodružný
       Japonsko, 2007, 109 min
       Režie: Fumihiko Sori
       Hrají: Meisa Kuroki
       
       Píše se rok 2077. Uběhlo 10 let od doby, kdy se Japonsko rozhodlo opustit řady OSN. Celý ostrov je nyní obklopen ultramagnetickým polem, které brání vstupu do země. Špionážní služba USA náhle získává znepokojivou informaci, že Japonsko pracuje na ultimativní zbrani, jenž může představovat smrtelnou hrozbu pro celý svět. Je rozhodnuto vyslat k průzkumu zvláštní vojenskou jednotku SWORD, které velí dívka jménem VEXILLE a její milenec LEON. Členové SWORDu se vydávají za splněním úkolu na nebezpečnou misi do neznáma... (oficiální text distributora)
       
       
       Draci podzimního soumraku
       Dragonlance: Dragons of Autumn Twilight
       Akční / Animovaný / Dobrodružný / Fantasy
       USA, 2008, 91 min
       Režie: Will Meugniot
       Hrají: Michael Rosenbaum, Kiefer Sutherland, Lucy Lawless, Fred Tatasciore, Michelle Trachtenberg, Rino Romano, Phil LaMarr, Dee Bradley Baker, Mari Weiss, Marc Worden, Jason Marsden
       
       Po 300 letech míru upadl svět Krynnu do temnoty, když zlá bohyně Takhisis a její armáda draků hrozí ovládnout zemi. Může malá skupina hrdinů, včetně čaroděje Raistlina, kněžky Zlatoluny (Lucy Lawless) a elfského bojovníka Tanise (Michael Rosenbaum), zachránit svět dřív než bude vše ztraceno? Natočeno dle The New York Times bestselleru Draci podzimního soumraku, výpravné fantasy o moci, magii a monstrech.
       
       
       Timeline - proud času
       Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
       USA, 2003, 116 min
       Režie: Richard Donner
       Hrají: Paul Walker, Frances O'Connor, Gerard Butler, Billy Connolly, Ethan Embry, Anna Friel, Marton Csokas, Michael Sheen, Matt Craven, Lambert Wilson, David Thewlis, Veronica Hart, Bruce Ramsay, Neal McDonough, Rossif Sutherland
       
       Do Francie 14. století vás zavede sci-fi Proud času. Odvážní studenti archeologie se vydávají do středověké Francie, aby zachránili svého profesora, který při cestě časem uvízl v roce 1357. V srdci krásného a historicky významného francouzského údolí Dordogne pracuje tým amerických archeologů se svým profesorem Edwardem Johnstonem na vykopávkách rozvalin hradu, který byl zničen ve 14. století, kdy spolu vedli stoletou válku Francie a Anglie. Pro Johnstona je tento projekt vyvrcholením jeho celoživotního snu a tomu odpovídá i energie, kterou do něj vkládá a odkývá nejen pozůstatky hradu, ale také přilehlého kláštera a vesnice v podhradí.
       Všechno to financuje poněkud záhadný mezinárodní technologický koncern ITC, který se o tuto oblast z neznámých důvodů velmi zajímá, což profesorovi nedá spát. Vypraví se proto do centrály společnosti v Novém Mexiku, aby přímo u jeho šéfa Roberta Donigera zjistil, co má jako mecenáš s touto lokalitou společného, popřípadě jaké s ní má plány. Vedením prací pověří svého odborného asistenta Andreho Marka a schopnou studentku Kate Ericsonovou.
       V táboře je také Johnstonův syn Chris, který se sice vysmívá ztroskotancům posedlým minulostí, ale zůstává, protože je zamilovaný do Kate. O pár dnů později udělá Kate a její kolegové vpravdě překvapivý objev. Komoru hermeticky uzavřenou více než 600 let. Když přes nebezpečí závalu Mark a Kate sestoupí dovnitř, objeví dvě šokující věci. Bifokální čočku, která rozhodně nemohla existovat v době, kdy byla komora hermeticky uzavřena, a rukou psaný vzkaz s naléhavou prosbou o pomoc, datovaný 2. dubna 1357 a podepsaný profesorem Johnstonem! V doprovodu fyzika Joshe Sterna a francouzského postgraduálního studenta Francoise, vydá se Kate, Chris a Andre do centrály ITC, aby žádali vysvětlení.
       Od Roberta Donigera se dozví, že ITC při experimentech s teleportací náhodně pronikla do červí díry, časoprostorového tunelu, který vede do minulosti, přesněji do dubna 1357 ve francouzském údolí Dordogne. Tedy do doby, kdy byl francouzský hrad dobyt anglickými oblehateli. Profesor Johnston přesvědčil Donigera, aby ho poslal do minulosti, ale něco nevyšlo a on zmizel. Věrní studenti se rozhodnou vydat do minulosti stejnou cestou a profesora zachránit. Místo Joshe Sterna, který zůstane v laboratoři, aby se pokusil společně s techniky a vědci ITC opravit selhávající zařízení, je na cestě do minulosti doprovází šéf bezpečnosti ITC Frank Gordon a dva jeho muži. Mají osm hodin na to, aby profesora našli a zachránili.
       Což však nebude tak snadné, protože jsou nejenže jsou vzápětí po přenosu rozděleni a přijdou o přenosový klíč ke zpáteční cestě, ale proti své vůli jsou zataženi do událostí a sehrají klíčovou roli v rozhodující bitvě francouzských obránců hradu a anglických oblehatelů. Andre se dokonce stihne zamilovat do středověké francouzské šlechtičny Claire, která má téže noci zemřít. André se rozhodne, že ji zachrání, i kdyby přitom měl zcela změnit dějiny.
       Americká sci-fi, která je dalším příspěvkem do oblíbeného tématu cestování v čase, vznikla v roce 2003, kdy ji natočil jako svůj první film od roku 1998 úspěšný režisér Richard Donner (Nájemní vrazi, Smrtonosná zbraň 1-4, Přichází Satan!). Jde o velkorozpočtovou adaptaci stejnojmenného románu slavného Michaela Crichtona, tvůrce takových trháků jako Jurský park, Koule nebo Skandální odhalení. V hlavních rolích se objeví Paul Walker jako Chris Johnston, Frances O'Connor jako Kate Ericson a Gerard Butler jako André Marek. V dalších rolích se představí Billy Connolly jako prof. E.A. Johnston, David Thewlis jako Robert Doniger, Anna Friel jako Claire, Neal McDonough jako Frank Gordon a další.
       
       
       Mágové
       Fantasy / Horor
       USA, 2008
       Hrají: Lizzy Strain
       
       Už od dávných časů byli lidé obdařeni magickými silami schopni léčit nemoci a užívat je k ochraně před zlem. Různí mágové, čarodějové a léčitelé tyto své schopnosti drželi po staletí co nejvíce v tajnosti, a to hlavně díky Kouzelnickému kodexu. Ovšem vždy se najdou i takoví, kteří touží vyniknout nad druhé a snaží se své magické schopnosti povýšit na vyšší úroveň. Stačí jeden člověk posedlý touhou po moci a křehká rovnováha tohoto magického světa může být ohrožena. A právě touto hrozbou se stal muž jménem Magus. Nebezpečné zneužití Kouzelnického kodexu přiměje Felixe, aby se pokusil najít cestu, jak Maguse zastavit. Při svém tréninku se bude muset vyrovnat nejen s vlastními problémy, ale také se bude muset naučit ovládnout své schopnosti tak, aby magická energie dokázala nejen léčit, ale zabít. Vypadá to totiž, že Felix je jediným, kdo může zastavit podlý plán zlého čaroděje.