DIGITALIZACE OPĚT
O KOUSEK DÁL
Karel Kocourek



       6.10.2007 v tradičním prostředí byšičského kulturně-společenského areálu proběhl "komorní" jednodenní Readercon. Pozitivní odezvy a pochvalné ódy na jeho zajištění a program ponechám na povolanějších (např. Redakci SR), já bych se rád zmínil jen o jedné části bohatého dění.

        Celý Readercon se odehrál ve znamení seriálů, přičemž jeden z nejdůležitějších začal už kdysi dávno, v dřevních dobách front před Ponrepem a nočních redakčních rad Světelných Roků (první-druhá-předposlední-poslední). Tenkrát v éře totalitního režimu a totálního blokování jakékoliv prohnilé kapitalistické kultury, do které z neznámých důvodů soudruzi zařadili i sci-fi umění, byl každý film, knížka, časopis, comics, ale i pouhý obrázek nebo plakát tohoto zaměření doslova relikvií, cenným artefaktem, vyvažovaným zlatem! Nebo aspoň gigantickým úsilím, vynaloženým na jeho získání - viz zmíněné celonoční fronty před Ponrepem ....

        Naštěstí Světelné Roky disponovaly aspoň druhou zmiňovanou devizou, a tak se za dlouhá léta jejich existence nashromáždila kromě mnoha jiných vysoce ceněných kulturních skvostů i úctyhodná sbírka přibližně 3826,49 obrázků - ilustrací, coverů, obrazů, alb, pohlednic, plakátů atd. - se S-F a fantasy tématikou od renomovaných, začínajících, populárních i zcela neznámých autorů. V oněch zmíněných dřevních dobách se jejich prezentace pro vybrané fany odehrávala formou kolování papírové formy, nepříliš dokonalou reprodukcí jednotlivých vybraných děl v SR, posléze pak během velmi oblíbených společenských večerů promítáním diapozitivů, na něž byly obrázky neutuchajícím úsilím Starknestu přefoceny. Všeobecné nadšení a radost, jež tuto formu prohlížení provázely (příjemná atmosféra, možnost okamžité diskuze a rozboru sledovaného díla díky tomu, že všichni v danou chvíli vidí totéž, velikost promítaného obrazu atd.) a zároveň technické problémy s promítáním (udržení historického stroje v chodu, absence náhradních dílů a problémy s uchováním choulostivých materiálů na křehké celuloidové světloplaché membráně) vedly díky pokročilým možnostem PC techniky k dalšímu logickému kroku.

        Díky neutuchajícím úsilím Starknestu (já vím, to už jsem psal, ale ono je to na místě opakovat dnes a denně několikrát!) se podařilo všechny zmíněné a několik dalších nezmíněných obrazů převést do digitální formy, uložit do nezničitelné (jasně, zničit se dá všechno, ale ono to tak hezky zní!) krystalické vrstvy DVD a neméně trvanlivé paměti HDD a pomocí vysoce Hi-Tech zařízení (digitální promítačka, plátno a řídící PC) nás všechny vrátit do nádherné atmosféry oněch úžasných společenských večerů.

        Za jeho neutuchající úsilí (už je to tu zase!) patří Starknestu náš veliký dík!