REDAKCE ČTENÁŘŮM
Standa Čermák



       Vážený čtenáři, vážená čtenářko, vážení čtenáři, vážené čtenářky, ctěný odběrateli, ctěná odběratelko, ctění odběratelé, ctěné odběratelky, a nakonec buďte váženi a ctěni i vy, komu se toto číslo Světelných roků dostalo do rukou pouze laskavostí výše či v tiráži uvedených!
       Chtěla jsem letos napsat delší oslovení než text v této rubrice, ale nakonec se mi zželelo jak vás tak místa (které se mi nebude, jako ostatně každý rok, dostávat; což je, mimochodem, největší ZÁHADA, o jaké jsme kdy psali).
       Vždy si při psaní úvodníku uvědomím, jak čas neuvěřitelně rychle utíká (což už pro mne zase taková ZÁHADA není ?). Jsem docela zásadová, a tak ani letos neudělám výjimku a budu se časem zabývat i v obsahu letošního čísla. O Standovi Čermákovi je známo, že trpí časovo-prostorovou úchylkou, což v mém ostrém redakčním jazyce jinými slovy znamená, že ze všech možných (vědecko)fantastických žánrů má nejraději cesty časem v jakémkoliv balení či zpracování. Můžete se tedy těšit na obsažné recenze filmů Výplata, Pět dní do půlnoci či Retrograde. A jako bonbónek jsem pro vás připravila i docela podrobné obsahy všech dosud uvedených dílů televizního seriálu Sarah Connor Chronicle. A tady je na vás připravena nečestná, bolestná, neférová a sadistická (všeho jsem si plně vědoma) past. Co se z tohoto seriálu nevejde do p-verze (nepleťte si s perverzí ? !!!), objeví se jen v e-verzi. Uznávám, jedná se zejména marketingový krok. Ovšem na druhé straně tím vám všem dávám najevo, že nemám nouzi o příspěvky (a to zase není tak špatné znamení, ne?!). A bych to ještě trochu opepřila a připravila si půdu pro SR 2010, tak se budu letos zabývat jen první sérií, druhou si nechám v záloze. A udělám to s ní najust úplně stejně – kus otisknu v p-verzi a zbytek pak v e-verzi, kterou si teď právě promítáte na screen (počítače, laptopu, notebooku, telefonu či co já vím, jaké zařízení za tímto účelem používáte.
       Abych dala najevo, že nejsem ani sebestředná ani Standostředná, umístila jsem do tohoto čísla i příspěvky jiných autorů. Zcela klasicky od Starknesta a – to hlavně – od Vládi Widtmana, jenž má i letos na svědomí obálku. Že je dost dobrá, co?! Dobrá i přesto, že mi přidělala vrásky, neboť článek o Hvězdném prachu jsem tedy od žádného ze svých dopisovatelů nedostala. Ale vypořádala jsem se s tím se ctí každé redakci vlastní.
       
       Čtěte a množte se, brzy se vrátím vás přepočítat! Jo – a čtěte tiráž! Došlo v ní ke změnám …
       
       P.S.: dovolila jsem si používat velká písmena pro některá slova, to abych vyjádřila solidaritu s tématem 25. Erconu, při jehož příležitosti SR2009 vyjdou na světlo denní …

       (doufám, že) Vaše redakce