SVĚTELNÉ ROKY 2010                           



Redakce čtenářům (a redaktor redakci) - Standa Čermák

       Vážený čtenáři, vážená čtenářko, vážení čtenáři, vážené čtenářky, ctěný odběrateli, ctěná odběratelko, ctění odběratelé, ctěné odběratelky, a nakonec buďte váženi a ctěni i vy, komu se toto číslo Světelných roků dostalo do rukou pouze laskavostí výše či v tiráži uvedených!
        Při psaní úvodníku pro rok 2010 (ať žije stejnojmenný film!!!) mě napadlo, že bych si měla přečíst předchozí článku této rubriky, abych se neopakovala. Jelikož jsem ale o redakční přírody líná, rozhodla jsem se to vyřešit šalamounsky: budu úmyslně opakovat více věcí, aby to vypadalo tak, že když náhodou něco zopakuji nevědomky, tak to bude vypadat, že jednám systematicky, profesionálně a promyšleně …
       Vědoma si problémům, ve kterých jsem se letos ocitla s obálkou, došlo mí, že musím přijít s něčím natolik novým, abych vynahradila tuto ztrátu prvního dojmu a setkání čtenáře se Světelnými roky. V předchozích letech se to vždy nějak vyřešilo, utřáslo, někdo zaskočil za dvorního kreslíře atd. Bohužel, letos už je dnes (krásné spojení určení času, že?!) za pár tuctů hodin konec září a vypadá tom vypadá, že buď budu kreslit sama nebo stáhnu nelegálně nějakou tu fotografii … Jak to nakonec dopadlo, vidíte na obálce sami …. Když si v těchto dnech, týdnech a měsících zajdete do kina, setkáte se s nejrůznější kvalitou námětu i zpracování, zaletíte na jiné planety, potkáte draky či čaroděje, svezete se na časoprostorové vlně. Prostě ve všem se jedná o široké spektrum variant. Snad jen v jednom se filmy něčím podobají. Po technické stránce jsou plné triků, počítačových záběrů, dotáček i 3D hokusů pokusů – prostě vizuální efekty v nich hrají když ne prim v každém z nich, tak určitě podstatnou roli. Proto jsem se rozhodla uvést v život rubriku Nostalgický archiv, v níž vám představím filmy, které jste zřejmě nikdy neviděli a asi nikdy neuvidíte (pochybuji, že by byly někde ke stažení …). Jejich stručné obsahy nejsou, pravda, z nejdelších (Starknest jistě promine ˘), ovšem o to vřelejší vztah jsem k nim v době zadávání jejich zmapování Standovi jsem k nim měla. A protože všechno, co dělám, má nějaký širší kontext a spojitost, i jeden z dalších letošních příspěvků, film Příšerky z podkroví, s těmito dvěma snímky má jednu shodnou věc: ne úplně lidské protějšky lidských hrdinů …. A jako na zavolanou přišel příspěvek od Starknesta, jenž se mi do krámu hodí, skoro jako kdybych si ho objednala …
       Ani letos jsem si neodpustila zatracený marketingový tah. Kvůli tomu nikdo ze čtenářů p-verze nebude mít možnost zvědět, jak dopadla mise Satan Connorové do minulosti. I druhou sérii pouze začnu, její dokončení v plném rozsahu pak najdete jen a jen v e-verzi SR 2010.
        Čtěte a množte se, brzy se vrátím vás přepočítat! Jo – a čtěte tiráž! Došlo v ní ke změnám …
        (doufám, že) Vaše redakce



SVĚTELNÉ ROKY 2010 – Filmově-reportážní magazín pro problematiku SF – e-verze. Vydává Scifia of C.A.P. & company KSPVTU v nakladatelství Bellatrix. Šéfredaktor: Stanislav Čermák. Příspěvky posílejte na adresu redakce nebo jim je předávejte osobně. Ani ty vyžádané rukopisy se nevracejí. Veškerá autorská práva vyhrazena, cenzura vyloučena. Výhradně pro soukromou potřebu odběratelů, jejichž výběr je výhradní záležitostí redakce. Cena: platí se odběrem jednoho výtisku každého čísla. Toto číslo bylo dáno do tisku 12.10.2009, vyšlo 23.10.2009. Náklad 11 výtisků. Dotisk není možný. Jakákoliv forma reprodukce a republikace podléhá souhlasu redakce.
© 2010