SVĚTELNÉ ROKY 2010                           

 

The Sarah Connor Chronicles) – USA 2008-09, TV seriál, 2. série - Standa Čermák

Tahle série už má 22 dílů, oproti té první s devíti. V americkém éteru se objevila během prvních čtyř měsíců roku 2009, velmi krátce před tím, než se do kin dostal další celovečerní Terminator Salvation.

Protože to je hrozná porce televizního času (22 x 45 minut = 990 minut = 16,5 hodiny, tj. cca 8 celovečerních filmů), nebudu detailně popisovat jejich děj, vypíchnu jen ty nejdůležitější okamžiky a méně stručněji popíšu pouze ty nejzajímavější scény. Ve chvíli, kdy začínám psát tento (vele)článek, mám za sebou zkouknuté dva díly. Kvalita nepředčí o moc první sérii, opět platí to, že první díl vcelku velmi kvalitní (také ho režírovat David Nutter), přičemž ve druhém už to bylo o poznání horší. Uvidíme dál.

 

 

 

S02E01

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTcwNzg5NDc5NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTY3MjcwMg@@._V1._SX578_SY400_.jpgPrvní díl druhé série začíná přesně tam, kde skončil devátý (tj. poslední) díl série první.

Po výbuchu auta s Cameron uvnitř do domu vtrhnou dva ozbrojenci (jeden z nich je evidentně Sarkisjan) a Sarah i Johna zajmou. Cameron pochopitelně výbuch přežije, jen trochu kulhá. Navzdory pevným poutům se Johnovi podaří uvolnit a jednoho zabijáka zneškodnit. O toho druhého se postará Cameron. Jenže s ní je potíž: exploze hnula s jejím programem a ten teď říká, že jejím hlavním posláním je Johna Connora ZABÍT. Sarah a John před ní prchají, samozřejmě marně. Když je dohoní, sevřou ji mezi dvě velké dodávky a John jí vymontuje čip.

Ellisona na místě likvidace dvaceti agentů vyhledá Charley. Brzy je ale odvolán k požáru jinde ve městě. Když dorazí k domu Sarah, potká se tu s Derikem, oba společně pak najdou Sarah, Johna a deaktivovanou Cameron. Všichni nutí Johna Cameron znovu nezapojovat, jenže John si nemůže pomoci. Když jí vyndával čip, Cameron žadonila, aby to nedělal, prý si spustila test a už je OK, Johna miluje a on jistě miluje ji. A tak ji John zapojí, Cameron je skutečně OK.

Zdá se, že se objevil nový problém. Počítač Turek2 je totiž v rukou vedení jisté elektronické firmy, která chce na rozvoj nové technologie, samostatně přemýšlejících stroj, (projekt je nazván Babylon) ustavit novou divizi. Celému projektu vévodí paní Weaverová, která je ve skutečnosti tekutý terminátor T-1000 ….

Cameron požaduje po Sarah, aby už nikdy nedovolila Johnovi ji znovu zapojit, říká Johnovi, že už mu nevěří, protože zklamal, když ji znovu zapojil. No, logiku terminátorů to asi má …

 

S02E02

Z budoucnosti se do současnosti vrátí další člen odboje. Najde uprchlíky v čase a bojovníky proti založení Skynetu proto, že ho znovu poslal John a řekl mu, kde hledat. Muž je těžce raněny, nicméně stačí říci několik slov: „Zastavte Greenwaye, elektrárna Serrano Point, za dva dny …,“ poté skoná.

Sarah a Cameron se v elektrárně nechají zaměstnat, protože tento objekt je v budoucnosti významným zdrojem energie pro hnutí odporu. Podaří se jim zabránit jeho zničení, když odhalí, že hlavního inženýra Greenwaye nahradil terminátor. Přemůžou ho, obnoví provoz elektrárny a zbytky terminátora i se vším obrazovým materiálem z havárie uloží do sudů, kam se odkládá radioaktivní odpad.

Tyto události v Sarah vyvolají otázky, zda právě pobyt poblíž radioaktivních zdrojů a materiálů v ní nemohl vyvolat rakovinu, na kterou v původní časové linii zemřela v roce 2005.

Zachráněnou elektrárnu převezme do své državy společnost Automate Systems. Když její představitel odjíždí z briefingu, v autě se „tekutě“ promění na svini Weaverovou. Je až s podivem, že T-1000 se zatím vůbec nezajímá o Johna. Asi má jiné zaprogramované úkoly.

John už tase chodí do školy, skamarádí se s dívkou Reily, která je dostatečně praštěná, aby tolerovala říkat do telefonu, když Johnovi volá místo svého jména den a měsíc, tedy datum, které právě je. A je také hrozně žravá.

Ellison dostane od FBI nucenou placenou dovolenou, nikdo mu moc nevěří, že takový třasořitka, jakým byl Laszlo, mohl odrovnat dvacet agentů. Ellison kontaktuje znovu Charlese Dodona, vtahuje do problému i jeho novou manželku a přemlouvá je, aby zmizeli. Znovu se potká s Cromartiem, který má pořád podobu Laszla, potvrzuje si, že ho Cromartie nechal naživu proto, aby ho dovedl k Sarah. Ujišťuje, že to on nikdy neudělá.

 

S02E03

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTIzMzQwMTYxN15BMl5BanBnXkFtZTcwNzA2MzI5MQ@@._V1._SX578_SY400_.jpgCatrherine Weaverová volá Ellisonovi. Neprozradí mu, jak je možné, že o všem i vše o něm, ví, ale dá mu jasně najevo, že má zájem o spolupráci s ním. Chce vědět mnohem, mnohem více.

Cromartie unese Charleyho ženu a schová ji v opuštěném domě. Žena se mobilem dovolá Charleymu, ten zburcuje Sarah a Derika, oba jedou na pomoc. Na místě zjistí, že vše je jen nalíčeno jako myší past. Sarah volá Johna, aby ho varovala. A to je ta chyba. Cromartie právě tohle chtěl: monitoruje mobilní síť, zjišťuje tak Johnovo číslo, volá mu matčiným hlasem a mění dohodnutý plán: přijď okamžitě na pláž. Pak přivádí k výbuchu stožár s vysílačem mobilního operátora. Úlomek železa zraní Michelle do boku a ta pak v nemocnici umírá.

Cameron sice dostala příkaz od Sarah, aby Johna nespustila z očí, jenže John se rozhodne (opět!) žít svůj život, Cameron zmizí a jde na rande s Riley. Když ho máma (tedy Croamrtie) zavolá, jde na pláž. Tady naštěstí Cromartieho zahlédne, nicméně ten ho dohoní, oba spadnou do vody. To zachrání Johnovi život, protože Cromartie je těžký, navíc neumí plavat.

 

S02E04

Ellison nabídku na práci přijme, Weaverová po něm chce, aby našel to, co zabilo 20 FBI agentů, pak to spolu kousek po kousku rozeberou a prozkoumají. Ellison si Catherine Weaverovou ze Zeira Corp. Nechá proťuknout svou bejvalkou, která je také u FBI, ale nic nezjistí.

Sarah stráví odpoledne a noc v nemocnici se sousedkou Kacy, kterou tak odvezla v pokročilém stavu těhotenství.

Zatím John nakupuje s Cameron. Jenže ta si zničehonic vzpomene na budoucnost. Byla Alison Tracy z Palmdale. Honili ji roboti a vyslýchali, sestrojili podle ní temrinátora a toho chtěli infiltrovat do Hnutí odboje. Samotná Cameron Alison vyslýchala a když ta jí neprozradila, že náramek, který má na ruce je vstupenkou do tábora Johna Connora, Cameron ji jedním hmatem a trhnutím ruky zlomí vaz.

V současnosti se zmatená Cameron dostane na den do vězení, tady se ní nalepí prohraná zlodějka Jody a pokusí se na ní hodit vloupání a krádež v domě svých rodičů, ktří ji vydědili. Jenže Cameron, která se chvíli myslela, že je znovu Alison, triK prokoukne, Jody omráčí a uteče z domu společně s Johnem, který ji zpovzdálí sleduje. Byl totiž svědkem toho, jak Cameron/Alison hrála s Jody stolní fotbálek a skvěle se toho bavila, smála se a dováděla.

Zajímavá scénka: psycholožka najde Cameron/Alison v telefonním seznamu číslo na Alisoninu matku. Jenže za pochopitelně pořpe, že by nějakou dceru měla, vždyť je teprve v sedmém měsíci. Nicméně uzná, že Alison je krásné jméno .. hezky malý časový paradox …

 

S02E05

Stále to pokračuje ve stejném duchu, tzn. že dějová linie Ellisona je zcela odtržena od dějové linie Sarah a spol.

Ellison pokračuje v jednání s Weaverovou, lépe řečeno, už je u ní v podstatě zaměstnán. Ona ho navede na havárii v elektrárně Serrano Point. Ellison tam vyšetřuje, mluví s předákem Greenwaye, ten mu prozradí, že všechno, co tam bylo divné (kdo zavinil, kdo zastavil, nadlidská síla k povolení i utažení potrubí atd.), bude hlásit ve své zprávě. Ellison to tlumočí dál, Weaverová se proto přelije do podoby prostitutky a při pokusu o soulož předáka vlitím se dovnitř jeho těla mu způsobí infarkt, aby ho umlčela.

Z budoucnosti je poslán T-888, aby zabil Martina Bedella. Derek to zjistí z novin: první mrtvý Martin Bedel se stal obětí neznámého vraha. Jméno je mu velmi známé: Martin v budoucnu poskytne díky svému výcviku cenné služby Johnovi. Musí ho zachránit. V seznamu jsou ještě dva, doufají, že jedním z nich je ten, který bude v budoucnu Hnutí odporu platný. Sarah a Cameron jedou zachránit toho prvního (malý kluk, hrající počítačové hry), Derek a John se jedou přihlásit do branného kurzu, kde je Martin Bedel zapsaný a kde vykonává přípravu na vojenskou službu. Evidentně to je tento Bedell, který musí být zachráněn.

Nicméně, Sarah na poslední chvíli vyrve ze spárů T-888 i toho malého kluka a do doby, než je terminátor zneškodněn, ho schovává u sebe doma.

John se stane jedním z frekventantů, Derek jejich dočasným velitelem. V blízkém lese připraví léčku na T-888, který když se objeví, tak do ní spadne. Jednak do shodí do kaluže mazutu (který se tam prostě odněkud objevil), jednak mu prostřelí hlavu průbojným nábojem a a jednak ho spálí při vysoké teplotě. Martin Bedel je zachráněn, ovšem protože byl svědkem těchto událostí, ví, že nesmí zklamat (původně totiž chtěl kvůli holce se službou u vojska praštit).

Celé toto se prolíná s úryvky paměti Derika z budoucnosti. Martin Bedell totiž zahynul při plnění úkolu Hnutí odporu, když osvobozoval 40 vězňů strojů. Mezi nimi byl i John Connor.

 

S02E06

Tak se nám ty dvě dějové linie začínají lehce prolínat.

Na seznamu, který zanechal v domě Sarah onen člen odboje, jenž upozornil na Greewyae (zapomněl jsem se o tom v S02E02 zmínit), figuruje i jméno dr. Boyda Shermana (hraje ho Dorian Harewood), dětského psychologa. Protože Connorovci nevědí, proč figuruje na seznamu, zda je lzý či dobrý, přihlásí se k němu na terapii a nasadí mu tam štěnici. Shodou okolností, Shermanovo jméno dostane od své asistentky i Weaverová, která po nahrazení originální matky má problémy s dcerkou Savannah, anžto je k ní moc chladná (aby ne, když je T-1000).

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTU0MjU2MTc5OF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDg0OTk5MQ@@._V1._SX578_SY400_.jpgWeaverová pochopí, že k dcerce musí být laskavější, navíc vidí, že Sherman je schopný psycholog. Přizve ho proto do projektu Babylon, protože jejich vyvinutý počítač AI se zasekl, neplní testy, jen ukazuje obrázky. Sherman jí vysvětlí, že AI si jen hraje, klade obrázkové otázky apod., je to z hlediska lidské psychologie ještě dítě.

Z budoucnosti je poslán terminátor – ženská, aby zabila Shermana. Shodou okolností se potká ve výtahu s Cameron, která ji „sváže do uzlíku“ a vyrve jí čip. Bohužel, už z něj nejde noc zjistit, protože vyjmutím z hlavy se spustila autodestrukční sekvence. Zdá se, že Skynet zdokonalil terminátory, nechce, aby John v budoucnosti Cameron přeprogramoval na svou ochranu.

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMjE2NjM5MTg5OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDk0OTk5MQ@@._V1._SX600_SY328_.jpgDerek se při běhání potká s Jesse (Stephanie Jacobsen). Byla to jeho holka v budoucnosti. Ta před ním sice chce utéci, ale on ji v hotelu dohoní. Přizná se mu, že po hrůzách, které viděla po Derikově odchodu, přemluvila známého technika, aby jí umožnil dezertovat do minulosti. Chce si tady odpočinout. Derek je zklamaný, tvrdí, že byla zrozena pro boj. Nicméně jeho pouto k ní je větší, než si myslel, a tak se k ní vrátí a znovu se s ní miluje. Jenže něco je asi jinak, protože Jesse schovává pod postelí fotografie Derika s Johnem a jiné obrázky (asi se dozvíme více v následujících dílech).

 

 

 

 

S02E07

 

S02E08

(píšu obsah osmičky, aniž bych viděl sedmičku)

Velmi dobrý díl. Děj je vyprávěn o pohledu jednotlivých postav, takže se odkrývá postupně, s několika dílčími pointami.

Sarah vytýká Johnovi kontakty s Riley, žádá ho, aby vznikající vztah skončil a přestal tak Riley vystavovat vážnému nebezpečí. John je ovšem samorost a rozhodne se s Riley něco si užít (není jasné, jestli to myslí napořád či jen jako dobrodružství „na dva dny“). Vezme ji s sebou do Mexica, do vesničky, kde s mámou žil. Při večeři v restauraci je vyfotí chlápek, který navíc Johna pozná z minulosti. John se s ním pustí do křížku o foťák, dojde ke rvačce, kterou vyřeší policie tak, že Johna i Riley zatkne. Chtějí Johna pustit, pokud si pro něj přijede matka nebo strýc. John zavolá strýci do hlasové schránky a zanechá smluvený signál, že má potíže. Zavolá i matce, ta zvedne telefon, jenže nedá smluvené znamení, a tak John ví, že se blíží velký průšvih.

Ano, to je pravda.

V té chvíli už totiž Sarah drží v zajetí Cromartie (našel ji proto, že ona nedokázala v předchozím díle na bowlingu zabít malého kluka, který ji později prozradil), veze ji v kufru auta a míří do Mexica.

Tam samozřejmě míří i Derek s Cameron.

A ještě někdo je na cestě: Ellison. Protože mexická policie dala echo do USA s fotkou Johna, FBI kontaktuje Ellisona, že se našel John Conner, byť by měl být o něco starší, než je jeho současná podoba.

Na policejní stanici se všichni potkají. Spojenými silami se jim podaří Cromartiemu nejdříve vyrvat Johna zpod hlavní a pak terminátory vlákat do místního kostela a tam ho rozstřílet na cucky. Vyndají mu čip (který pažbou automatické pušky rozzuřená Sarah rozmlátí na prach) a pohřbí ho metr pod zem. Chtějí se pro něj později vrátit a definitivě zničit i jeho tělo.

 

S02E09

A navazujeme přímo na předchozí díl.

John, Sarah a Cameron se odděleně od Dereka a Ellisona (o Riley ani slovo, ani záběr, ani písmeno) vrací domů. Sarah je vyčerpaná, zraněná, zvrací (Cameron ji dokonce „obviní“, že je těhotná). Sarah trápí sny a noční můry, jde proto za Hermanem v naději, že by jí mohl pomoci. Jenže psychoanalytik (či cvokař) potřebuje od pacienta leccos slyšet, a to Sarah není ochotna udělat. Pronásledují ji tři tečky (v rovině rozložené asi jako oči a ústa), na konci dílu přijde na to, odkud je má: z nápisu na zdi, které tu zanechal muž, varující před Greenwayem.

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BNjMwNzAxNTE2NV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzcwNDQwMg@@._V1._SX578_SY400_.jpgJohn a Cameron jedou spálit Cromartieho, jenže jeho tělo už v zemi není. Jediný, kdo ho mohl vykopat, je Ellison. Cameron ho skoro zabije, když ho přepadnou v jeho domě, John ji zastaví, je zřejmé, že Ellison to nebyl. Chyba lávky, protože o pár záběrů později Ellison předává rozstříleného Cromartieho Catherine Weaverové. Říká jí, že by společnými silami měli zjistit, jak roboti fungují a jak se proti nim dá bojovat.

Nejzajímavější pasáží dílu je příběh Dereka. Zavolá mu Jesse. V obchoďáku narazila na muže z budoucnosti, Charlese Fischera, šediváka, člověka, který zradil lidi a spolupracoval se stroji. Patřil k těm nejhorším. Jenže Fischer, uvězněný v opuštěném skladišti v kontejneru, zapírá, tvrdí, že je Paul XY (na toto jméno má také řidičák) a že je hodinář. A tak se Jesse vzdálí a přivede Charlese Fischera ze současnosti. Mladého muže, který se živí jako servisní technik a muže před sebou nezná. Aby Fischera z budoucnosti (BFischer) Derek rozmluvil, mučí Fischera ze současnosti (SFischer). To Fischera zlomí a on přizná, že je skutečně Charles Fischer. Jesee také Dereka seznámí s tím, co Fischer v budoucnosti dělal. Chytal lidi, věznil je, lámal jejich duši a vše předváděl strojům, aby se naučili lidi chápat a znát jejich slabiny. A jedním z jeho vězňů byl i Derek, tvrdí Jesse. Jenže Derek se na nic podobného nepamatuje, nemá ani zlomek, ani náznak, ani nejmenší útržek vzpomínky. Ani když ví, na co by si měl vzpomenout. A tak rozvine teorii, že se to mohlo s ním stát v budoucnosti, kterou už on nezná, protože tady, v současnosti, několik věcí změnil a tím ovlivnil tok událostí v budoucnu. Proto tu přece jsou …

Jesse BFischera zastřelí, SFischera pak s Derekem propustí. Toho vzápětí zatkne FBI, protože chtějí vědět, proč před dvěma dny zneužil svých přístupových práv, vnikl do supertajných prostor a vložil do počítače „trojského koně“. SFischer nemá samozřejmě tušení, o čem FBI mluví, protože to udělal BFischer. Atak jim všechno vyklopí. Mají ho za blázna a na doživotí ho zavřou. A přesně tohle se zřejmě mělo stát, aby se z SFischera stal BFischer.

 

S02E10

Tak se nám to rozhodně a dost hodně zamotává. A jen k lepšímu, seriál má teď ty pravé grády, tvůrci přicházejí s překvapivými rozuzleními i dějovými zvraty.

Za prvé, ukáže se, že Riley se zná s Jesse – a to proto, že byla poslána z budoucnosti, aby se seznámila s Johnem Connorem, navázala s ním třeba i těsnější pouto a vlastně na něj tak trochu dohlédla po té psychi(atri)cké stránce. John samozřejmě nic netuší. Vyhledá ji v domě pěstounů, kam se Riley po událostech v Mexicu uchýlila, chce jí vše vysvětlit, ale nakonec si to rozmyslí. Jesee Riley přesvědčí, aby šla za Johnem sama a dál a hlouběji utvrzovala vztah mezi nimi.

Derek najde v Jesseině pokoij ony fotografie, na nichž je on, John, Cameron, Sarah. Chce slyšet vysvětlení, a proto ho dostane: John Conner se v budoucnosti baví už jen s Cameron, s tím odporným kovákem. Umírají kvůli němu nevinní a oddaní lidé, musíme tedy s Cameron skoncovat. Derek si svůj původní záměr (zastřelit Jesse) rozmyslí a vezme si čas na rozmyšlenou.

Dr. Herman je mrtvý. Byl s AI Babylon, došlo k výpadku proudu, počítač si veškerou energii z „půlky města“ rezervoval pro své chlazení, čímž ve sklepě a bez klimatizace Shermana udusil a vlastně i uvařil. Ellison zkusí rozhovorem s AI, Johnem Henrym, jak ho Sherman  nazval, přijít neštěstí na kloub, ale zjistí jen, že John Henry je neživý počítač bez citů. Jenže v závěru dílu mu WEaverová představí novou podobu Babylonu: ve sklepení, před obrazovkou počítače sedí Cromartie, bez jediného škrábnutí a jeho ústa říkají: „Dovolte mi, aby se představil. Mé jméno je John Henry.“

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTYyMzQ2NDQ2N15BMl5BanBnXkFtZTcwNzQyOTUwMg@@._V1._SX578_SY400_.jpgSarah přijde na to, odkud zná ty tři tečky – tvoří logo společnosti Dakara Systems. Tak se tam s Derekem vloupají a ukradnou jim všechny pevné disky. Z nich John vyčte, že se zabývají designem pro umělou inteligenci. Sarah se vydává za bohatou rozvedenou investorku

Gailovou a nabízí majiteli firmy panu Akagimu prachy na nákup nového čipu od japonského vítěze nedávné šachové soutěže. Jenže obchod se nepovede, ukáže se, že Akagi jen chtěl vytáhnout z paní Gailové peníze a zabezpečit svého syna. Peníze Sarah vrátí.

 

S02E11

John pokračuje ve sbližování s Riley. Když ji jednou „vysvobodí“ z party nějakého jejího pochybného přítele, při cestě zpátky v autě se líbají.

Cameron má přítele. Erica, nočního pracovníka v městské knihovně či jakémsi městském archivu. Je na invalidním vozíku, přežil rakovinu kostní dřeně. Cameron za ním chodí, nosí mu koblihy a povídají si (zatím dosud v ději nikdy nezmíněno). Cameron na jedné z fotografií z oslav posledního dne roku 1920 pozná terminátora T-888. S pomocí Erica jde po stopách tohoto muže a zjistí následující: tenhle terminátor se objevil o půlnoci 31.12.1920, výpočtem podle hvězd pak přišel na to, že se časem přenesl do špatného data. Při jeho objevení došlo k požáru v restauraci, kde zemřelo 43 lidí. Mezi nimi i syn Ruperta Chandlera, losangeleského stavebního magnáta. Ten měl později postavit známý architektonický skvost, věžák Rico. Jenže po jeho smrti otec prohlásil, že pozemek, kde dnes věžák stojí nechá na synovu počest nezastavěný. A tak se musel T-888, nyní pod jménem Murén Stark, postarat, aby Rupert Chander zkrachoval a prodal mu pozemek, aby tam Stark mohl věžák postavit místo Chandlerova syna. Pak Stark v roce 1927 beze stopy zmizel a už ho nikdo neviděl. Eric http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTQyNjQzMDI0M15BMl5BanBnXkFtZTcwOTY3MjcwMg@@._V1._SX578_SY400_.jpgCameron řekne, že věžák je posledním zemětřesení v opravě a že bude slavnostně opět otevřen na Silvestra 2010.

Cameron jde do věžáku, vidí plakáty, zvoucí na oslavu se starostou. Cameron si poskládá vše dohromady a usoudí, že starosta má být zastřelen. V hlavním sále vypočítá, odkud by mohly výstřely přijít a vybourá zeď. Za ní stojí (už přes sedmdesát let) T-888 Stark se samopalem. Cameron ho ve rvačce zlikviduje a vyrve z něj čip.

Pak díky absenci jakýchkoliv citů Ericovi prozradí, že už dva týdny hubne, protože v jeho těle znovu začala klíčit rakovina. Když půjde hned k lékaři … Eric ji vyžene s tím, že je velmi, velmi netaktická a necitlivá.

Když es Cameron příští noc vrátí do knihovny, nenajde tam už Erica, ale ženu, která ho nahradila.

 

S02E12

V této epizodě vůbec nevystupuje John Connor.

Derek je přivolán do opuštěného objektu, kde nalezne těhotnou ženu Ann, těsně před porodem, s čistým průstřelem plic a její téměř dospělou dceru Lauren. Zavolala ho Sarah, aby oběma pomohl.

Vše začalo před šesti měsíci. Sarah a Cameron našli rodinu Fieldsovu, jejich jméno bylo na onom slavném seznamu. Jde po nich terminátor. Sarah a Cameron je ochrání. Zprvu to vypadá, že terminátor jde po Davidu Fieldsovi, který jako bankéř poskytuje nelegální služny jedné elektronické firmě. Jenže pak se ukáže, že matka Anne je těhotná a Sarah je jasné, že cílem útoku  zabijáka z budoucnosti je Anne.

Tyto dvě dějové roviny se prolínají ještě s třetí úrovní. Ta je z roku 2027, kdy byl Derek poslán zachránit jediného přeživšího člověka z napadeného bunkru. Stroje tam vpustili nákazu v podobě „brouků“. Derek se před bunkrem poprvé setká s Jesse Floresovou. Mohlo to být i naposledy, protože se oba v bunkru nakazí, když hledají toho jediného živého. Je to dívka, Sydney Fieldsová, sestra Lauren, dcera Anne a (nikoliv Davida) souseda Rogera (toho Anne v onen osudný den nadcházejícího porodu volala a také proto je terminátor tehdy znovu po šesti měsících našel a přišel dokončit svůj úkol). Sydney je díky své vzácné imunní proti spoustě nemocem, její protilátky v budoucnosti zachránily a ještě zachrání velké množství lidí, které zákeřně nakazily stroje. To proto měla být ještě před svým narozením odstraněna.

Sydney se narodí, Anne zemře, Cameron zlikviduje terminátora. A Lauren? Derek věděl, že to přežije, protože hned jak ji uviděl, vzpomněl si, že mu poté, co ho pomohla vyléčit z nákazy od „brouků“, děkovala za záchranu sestry Sydney ….

 

S02E13

Tak trochu divný díl.

Sarah se opět oddělí od zbytku „oddílu“. Napadlo ji totiž, že by mohla záhadu znamení tří bodů hledat u ufologů. Narazí u nich na stopu jakéhosi Abrahama, pravým jménem Alana Parka, který popsal několik „zjevení“ tří bodů. Alan se skrývá pod identitou ženy. Pracoval totiž ve firmě, která se zabývala počítačovými technologiemi, vozila své zaměstnance v černými skly vybavenými dodávkami, tajila sídlo firmy, pracovala s neznámými materiály a kovy. Alan přizná Sarah, že si kousek vzal na památku, když z firmy odešel a ve vlastním zájmu za sebou zametl stopy. Bohužel, buď je zametl špatně nebo mu uškodilo objevení se Sarah, zabiják ho najde a zastřelí. Stane se tak při seanci s dr. Barbarou Morrisovou, která umí hypnózou vyvolat zasuté vzpomínky. Alan se při ní rozpomene na to, jak probíhala cesta do práce v uzavřené dodávce, pak je zastřelen. Sarah sleduje Alanovy vzpomínky a podle popisu vjemů najde skladiště, kde Alan pracoval. Je ovšem neopatrná, vydá se na cestu osamělé mstitelky. Po vstupu do objektu se dostane do konfliktu s mužem v přijímací místnosti, v souboji ho v sebeobraně zastřelí, když je těsně před tím postřelena, vzápětí upadá do bezvědomí. Těsně před tím má vize, v nichž vidí sebe samu jako servírku i jako tvrdou ženu s nožem, vznáší se nad ní také „kosmická loď“, kterou viděla na fotografiích, pořízených Alanem Parkem.

Johnovi při přebudování jeho pokoje na normální obydlí –náctiletého pomáhá Riley. John zahlédne pod vlasy na její tváři modřinu. Vyzvídá, ale Riley mlčí. Nicméně v duchu vzpomíná, jak ji Jesse našla v bunkru, pátrající po jakémkoliv jídle, jak si ji vybrala pro úkol v minulosti, jak si Riley vychutnávala první den v čase, kdy je tekoucí voda a voňavé prádlo samozřejmostí. A také vzpomíná na to, jak ji včera Jesse surově uhodila poté, co chtěla místo u pěstounů bydlet s ní. „Přestaň fňukat, řekla jí navíc, „a sypej zpátky plnit svůj úkol. Drž ji od něho co nejdál!“

Právě Cameron je ta, která varuje před Riley. Prý lže. Neví sice, proč a o čem Riley lže, ale lže. Když se jí Cameron dívala na tetování na ruce, měla zrychlený tep a potila, vykazovala jasné známky lhaní. John ale Cameron (zatím) nevěří. Všechny tyto události Riley nevydýchá a podřezáním žil se pokusí o sebevraždu…

Weaverová vytrvale žádá Ellisona, aby se po smtri Hermana věnoval Paulu Henrymu a naučil ho, co je špatné a co je správné. Ellison nejprve váhá, pak se však úkolu přece jen ujme a začne s Henrym, v robotnickém těle Cromartieho, vést hovory o všem možném.

 

S02E14

Tak trochu zbytečný díl (nechci malovat ani sýčka ani výra na zeď, dva díly nejsou ze statistického hlediska více než 10%, ale jako kdyby dobře rozjetému seriálovému vlaku docházela pára).

John odveze s Cameron Riley do nemocnice, kde ji zachrání život, ovšem také přivolají sociálku a policii. John volá na pomoc Dereka. Jenže ten nestihne moc pomoci, protože mu volá Sarah …

Sarah je totiž také v nemocnici s poměrně vážným střelným zraněním (jak se tam dostala se mě neptejte, nevím, nebylo zmíněno). Sarah volá Derikovi, aby jel tam a tam (do toho skladiště, na policejní dvorek) a do poslední tříšky a šroubku vypálil skladiště i jeep, kde nechala Spoustu stop a otisků. Jak už je jejím zvykem, odmítá zůstat a přes velkou bolest a krvácení zdrhne. Před nemocnicí s pistolí v ruce unese právě přijíždějící lékařku a v motelovém pokoji ji přemluví, aby kulku vyndala. Ano přemluví, protože navzdory svému vzhledu drsňačky s ní lékařka, dr. Leticia Burnettová, soucítí. Ze strohých vět Felicia pochopí, že je Sarah týraná (zahojené jizvy na těle tomu i nasvědčují), a počne pomáhat zcela dobrovolně. Sarah mluví občas z cesty, protože se jí zjevuje Kyle, který ji vede celým rozhovorem s Felicií, klidní jednání Sarah a drží ji při psychickém životě. Kulku se nepodaří vyndat, je příliš blízko tepny ve stehně. Felicia proto vezme Sarah do vzdálenější nemocnice, kde ji v pitevně odoperuje.

Policie je Sarah na stopě, byť Derek skutečně jeep spálil a na služebně zničil všechny papírové dokumenty a důkazy. I tentokrát stojí při Sarah velké štěstí, protože policista, který je v pitevně (už i s Derikem, který se před návštěvou skladiště stavil pro Sarah) dopadne, je manžel (resp. možná jen milenec) Felície, jenž ji týrá. Proto ho Felicia zbraní Sarah zastřelí.

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTI0MzQ0MzIyMF5BMl5BanBnXkFtZTcwNjY1MTA0Mg@@._V1._SX578_SY400_.jpgEllison pokračuje v „terapii“ Johna Henryho. Henry se velmi rychle učí, brouzdá po internetu a zdokonaluje se v logice a chápání. Pozná, že Weaverová není člověk ale stroj ze speciálního kovu, sdělí jí také, že byly problémy ve skladišti, kde se pracuje s coltanem. Protožee to zjistil ze sledování nezabezpečených telefonních linek, Weaverovou to rozběsní doběla, jede do skladiště, osazenstvo (dobrých dvacet až třicet lidí) vyvraždí a celé to vyhodí do vzduchu.

Kouř z požáru vidí Sarah a Derek, kteří jedou na msto zahladit stopy.

Riley mizí za pomoci Jesse z nemocnice (Johnovi a Cameron přímo zpod nosu), Riley prosí, aby alespoň nějakou chvíli mohla u Jesse zůstat. Jesse jí slíbí jednu hodinu …

 

S02E15

Weaverová se stále (a pořád marně) snaží najít cestu ke „své“ dceři, opakuje slova, která slyší od jiných lidí, přeříkává jejich zážitky s rodiči, ale její projev je terminátorovsky odosobněný.

Zbytek dílu je překvapivě celistvý, nikam se moc nekmitá, žádné střídaní dob či míst děje.

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMjgyMTM4MDk1MV5BMl5BanBnXkFtZTcwODU5MTQzMg@@._V1._SX578_SY400_.jpgSarah, John, Derek i Cameron jedou na smuteční slavnost do městečka, odkud byli všichni zaměstnanci firmy, jejíž sklad vyhořel a pohřbil ve svých troskách několik desítek lidí.

Vychází najevo, že nikdo z pozůstalých neměl nejmenší ponětí, co se v továrně vyrábělo; jen jedno všichni vědí jistě: nebyly to klimatizační jednotky ani systémy topení.

Sarah zkříží cestu vdova po Edu Winstonovi, muži, kterého Sarah zastřelila. Má jisté výčitky svědomí a pochopitelně nemůže ženě říci plnou pravdu, jenže postupně vychází najevo, že Ed společně ještě s Georgem McCarthym byli muži na špinavou práci, kteří z cesty fyzickou likvidací odklízeli všechny, kteří prozřeli či něco nešťastnou náhodou viděli. Celé malé městečko bylo prošpikováno elektronikou, kamerami, mikrofony, lidé z tajemné firmy věděli skutečně o všem, co se tu šustlo, řeklo, udělalo. Rodina McCarthyových také oplakává smrt otce a manžela, jenže ten evidentně mrtvý není, smrt předstírá, snad kvůli pojistce, snad kvůli strachu, kdo ví?!

V závěru dílu se čtveřice bojovníků proti vzniku Skynetu ocitne na poli, blízko přírodního malinkého jezírka, využívaného dobytkem jako zdroj vody. Asi jim v poslední době nesvědčí, protože několik krav kolem něj leží mrtvých a už dost horkem nafouklých. Voda v jezírku začne bublat a vřít, pak se zpod hladiny vyřítí cosi, co ze všeho nejvíce připomíná létající talíř, s jasnými světly po obvodu. Užaslí pozorovatelé se zmohou jen na otevřená ústa, objekt zmizí ve tmě noci.

Nedaleko od jezírka stojí u krajnice ohromný kamión. Jeho řidič, Georgie McCarthy (už je jasné, že ho prohlásila za mrtvého sama firma, jíž skladiště patřilo), otvírá zadní dveře návěsu, nyní už jen spoře osvětlený létající objekt (naleštěný, jakoby vyrobený z neznámé lesklé slitiny) vletí dovnitř, přistane na plošině a „usne“. McCarthy dveře zavře a s kamiónem odjede neznámo kam.

 

S02E16

Naprosto hrozný díl, nemá vůbec cenu o něm psát nic obšírnějšího. Sarah podstupuje spánkovou terapii na specializované klinice, odhalí, že se tu děje kopírování myslí do paměti pro Skynet, pak je společně s Johnem zastřelena. To se prolíná s tím, jak při jednom průniku do další továrny ji zajme Ed Winston, ten muž, kterého zastřelila. Chce ji vyslýchat, pak i zastřelit, ona mu ale uteče, přičemž ho podruhé zastřelí. Zřejmě toto byla realita a pobyt na klinice důsledek aplikace drogy pravdy či nějakého halucinogenu. Ale ruku do plamenů bych za to nedal …

 

S02E17

Další z těch slabších dílů, i když se stal zdrojem událostí pro díl č.18+19, jež tvoří jediný dvojdíl této série.

Riley se dostává do sporu s Jesse, sporu ostřejšího, než vůbec chtěla. Ani Jesse zřejmě nechtěla spor tak vyhrotit, ačkoliv možným motivem důsledku jejich hádky a rvačky bylo dostat se Johnovi pod kůži a naštvat ho na Cameron. Jesse totiž při rvačce, v níž utrží také pár ran a zhmožděnin, Riley zastřelí jednou ranou z pistole s tlumičem do prsou.

Cameron ztratí motoriku v levé ruce. Přijde na to tak, že doma najde v krbu holuba, vynese ho ven a když ho chce ho vypustit do vzduchu, mimoděk ho rozdrtí. V zahradní garáži si otevře ruku a zjistí, že má rozbitá táhla v předloktí. Přistihne ji John, který tak zjistí, že si Cameron tajně schovala nějaké součásti endoskeletů, o kterých tvrdila, že je zlikvidovala. John Cameron pomůže opravit předloktí. Cameron si pak na oplátku voperuje miniaturní nálož do lebky vedle čipu. Miniaturní - ale natolik velkou, aby dokázala čip zničit. Pak dá Johnovi medailon, uvnitř kterého je tlačítko, jímž se dá nálož aktivovat; to pro případ, kdy by to bylo potřeba resp. nutné.

 

S02E18

Aby zamaskovala Jesse svá zranění ze rvačky s Riley, navštíví putyku, kam chodí piloti protiponorkových letadel, opije se a opak vyvolá rvačku hned se čtyřmi z nich. Když ji Derek vyzvedne na policejní stanici, je ještě více zřízená, ale už nelze poznat, které zranění kdy vzniklo. Derek ji odveze domů a pomiluje se s ní. Během cesty mu volá John, oznámí mu, že našli mrtvou Riley. Když se to Jesse od Derika dozví, přikyvuje, že by to mohla Cameron udělat. Vypadá to, že by její plán (byl-li to její plán) mohl vyjít …

Sarah se o nálezu mrtvé Riley v řece dozví od sousedky, která viděla zprávy v televizi. Když informuje Johna, jeho první myšlenky jsou, že vrahem může být Camreon, ale po rozhovoru s ní nabude jistoty, že terminátorka to nebyla. Zato Sarah si myslí opak. Navíc najde endoskeletové součástky, čímž její důvěra v Cameron ještě více poklesne. Saran součástky spálí a snaží se urychlit přípravy na další stěhování.

Jesee, možná tak trochu stíhaná výčitkami svědomí, vzpomíná na misi, kterou absolvovala v budoucnosti na jaderné ponorce Jimmy Carter v září 2027. Tehdy pod vedením přeprogramovaného T-888, černocha Qeeuga, byli povoláni na podmořskou těžební stanici, kde měli vyzvednout jakýsi balíček pro Johna Connora. Když jde tým čtyř lidí balíček vyzvednout, narazí na kováky, kteří balíček (vojenskou bednu) hlídají.

Weaverové dcera si chce hrát na schovávanou. Matka na ni nemá čas ani náladu, tak ji k sobě pozve John Henry a poradí jí, kam se schovat. Když je v budově vyhlášen poplach, protože po Savannah se zem slehla, nechce John Henry nic prozradit. Mluví jen v hádankách, chce hrát s Ellisonem a Weaverovou hru. Zatímco Ellison je naštván, Weaverová na hru přistupuje, protože její robotický mozek si je vědom, že toto je další nutná fáze pro vývoj Johna Henryho v to, co z něj chce mít.

(pokračování děje viz S02E19)

 

S02E19

Tak v tomto díle se spousta věcí vyřešila a vysvětlila, některé se naopak staly nejasnými (tedy nejméně jedna …).

Na ponorce Jimmy Carter, která jede z místa vyzvednutí balíčku pro Johna Connora dojde téměř ke vzpouře. Skupina námořníků kolem Dietze, muže, jenž vyzvedl balíček, se rozhodne otevřít zásilku. Udělají chybu, protože z bedny se uvolní robotická kapalná bytost, která na sebe okamžitě vezme podobu jedné vojandy a zmizí vě větrací šachtě. Kapitán Queeg se snaží převzít zpět velení, ale Jesse ho jej zbaví. Když Queeg neposlechne vojenský postup, Jesse mu odstřelí čip z hlavy. Pak vyhlásí evakuaci a potopení ponorky do kompresní hloubky v naději, že si příroda s tekutým kovákem poradí. Těsně před opuštěním ponorky osloví kovák Jesse a požádá ji, aby Johnovi vyřídila, že odpověď je „ne“. Společně se záchranným modulem ponorku opustí i mrštný kovák, který je na hladině dříve než zachraňující se posádka. O jeho dalším osudu ani zmínka. V táboře se Jesse setká s Cameron. Po naléhání jí řekne, co měla vyřídit Johnovi, na oplátku chce znát otázku, na kterou přivezla odpověď. Ta zněla: „Přidáte se k nám?“ Následně Cameron Jesse sdělí, že v důsledku buď dekomprese nebo prodělaných zranění při vzpouře potratila …

John vůbec není blbý. Jde se podívat na Rileyino tělo, zjistí, že takhle otlučené prsty a lokty by neměla ze souboje s Cameron, promluví si s Derekem a pak jde najisto za Jesse. Řekne jí, že z chování Riley, která se o něj nestarala jako o Johna Bauma ale spíše jako Johna Connora, postupem času vycítil, že mu neříká úplnou pravdu, i když se o to párkrát pokusila. A tak ji začal sledovat, přišel na Jesse a došlo mu, jaký plán Jesse v té své malinké hlavičce zosnovala. Přesto ji nechá jít. Při odchodu z hotelu Jesse narazí na Derika, který jí také něco poví, než ji zastřelí. V budoucnosti byl jeho nejlepším přítelem jistý Billy Wisher. Prošli spolu spoustu bojů, aby pak Derek zjistil, že jeho pravé jméno bylo Andy Good a že právě on byl prvotní příčinou vzniku Skynetu, neboť vytvořil inteligentní šachový program. A tak Derek zabil jak Wishera v budoucnosti tak i Gooda tady v minulosti. „John Connor tě pustil, ale já nejsem John Connor,“ řekne Derek Jesse a zvedne pistoli. Sice zmáčkne kohoutek, ale divák nevidí, zda skutečně svou milovanou zastřelil.

 

S02E20

Stěhují se.

Derek s Cameron jedou po své ose vypořádat se se skladem zbraní a založit v poušti sklad nový. Během cesty spolu diskutují i o Jesse, Cameron přizná, že se s ní setkala jednou v budoucnosti, lituje Derekovy ztráty nenarozeného plodu. Derek se ovšem tváří zaskočeně, vůbec nic o tom, že by Jesse s ním čekala dítě, nevěděl.

Sarah jede s Johnem sama. Úmyslně. Přestala Derekovi a Cameron důvěřovat. Zajede k opuštěnému majáku, kde před časem izolovala od zabijáckého světa robotů Charleyho. Charles už ji sice nemiluje, ale o Sarah nejde. Před pár dny si našla na pravém prsu bulku, bojí se, že podlehne rakovině, potřebuje někoho, kdo by se postaral o Johna. Charles je zatím jediný, kdo to ví.

Sarah jde na vyšetření. Lékařka ji prohlédne a uklidní ji. Rakovina to není. Nicméně, jedná se o cystu, které roste kolem něčeho kovového. Sarah si vzpomene, jak byla v dodávce vyslýchána Winstonem (nyní se ukazuje, která rovina děje z dílu S02E16 byla reálná), tehdy jí zavedl vysílač, aby bylo možno ji nalézt. Okamžitě vysílač deaktivuje přístroj na „elektrické“ oživování pacientů.

Ale už je pozdě …

Jeden zabiják je v nemocnici a hledá Sarah. Když ji najde, Sarah už je po elektrickém šoku při vědomí a muže zneškodní.

Jeden zabiják je u majáku. Charley a John se právě vrátili z nákupu, varuje je důmyslný systém zabezpečení. Kryjí se palbou a běží ke vždy k útěku připravené lodi.

Dva zabijáci jsou na stopě Derekovi a Cameron. Naprosto jasně vědí, že mají proti sobě terminátora. Proto nejdříve léčkou dostanou Derika a unesou ho. Když je Cameron http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTQ5ODAzOTIxMF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDI0MzM0Mg@@._V1._SX578_SY400_.jpgpronásleduje do opuštěného skladiště, přemohou ji pomocí vody a elektrického proudu. Chtějí jí vyjmout čip z hlavy, mají v telefonu přesné schéma jejího skeletu, ale nepočínají si dostatečně rychle. Cameron se stihne reaktivovat a únosce zlikvidovat.

Sarah dorazí k majáku. Zabiják je mrtvý, bohužel, v moři u mola plave i Charleyho mrtvola. Po Johnovi a lodi ani stopy ….

John Henry je díky připojení na internet napaden nepřátelským softwarovým červem. Musí být odpojen a „opraven“. Když ho Weaverová, Ellison a Munch, technik, znovu zapojí, Henry je seznámí se situací: někdo ho chtěl zvenku pomocí červa zabít. Je tam ještě jeden, prohlásí Henry dramaticky …

 

S02E21

John u mrtvé ho útočníka našel mobilní telefon a v něm fotku Savannah. Poznal jí, protože se s ní už setkal u dr. Shermana, kam zřejmě chodila jako jeho pacientka a byla zřejmě oním pojítkem, kvůli kterému bylo Shermanovo jméno seznamu.

Savannah je doma, v elektronikou prošpikované rezidenci. Hovoří s Johnem Henrym po telefonu. Protože Henry je na síti, zaznamená narušení rezidence zabijáckým terminátorem. Radí Savannah po telefonu, jak zabijákovi utéci, ale v garáži dojde k přerušení signálu. Terminátor už je na dostřel, když zasáhne John a spol. Savannah zachrání, ale, bohužel, terminátor zastřelí Dereka. Cameron ho pak shodí ze stráně, čímž se jim podaří ujet.

Všechno vidí John Henry na záběrech bezpečnostních kamer, řekne o tom Ellisonovi a ten ho vyzve, aby si to zatím nechali jako tajemství. Aby to neříkali ani matce. Henry souhlasí, i když s tím má zpočátku morální robotické trauma.

Ellison kontaktuje Sarah, chce Savannah zpět. Číslo na mobil mu zjistil Henry. Jenže to už Sarah i John od Savannah vědí všechno. O Johnu Henrym, O tom, jak ho Ellison učí různým věcem, o tom, jak vypadá, že to tedy je tělo bývalého Cromartieho, i když jeho čip byl zničen. Sarah souhlasí s propuštěním Savannah, kterou takto chrání před nebezpečím, ale výměnou za to chce mít možnost mluvit s Weaverovou (stále neví nic o tom, že je to T-1000).

Výměna domluvena, Ellison si pro Sacvannah přijde d kina. Když ovšem Sarah kino opouští, je zatčena policií, kterou tam zřejmě zavolal Weaverová nebo Henry nebo ten terminátor z rezidence, který zatýkání zpovzdálí sleduje.

John chce Ellisona zabít, ale ten se dušuje, že o policejním zásahu neměl ani ponětí.

Derek je pohřben na stejném hřbitově jako byl uložen k věčnému spánku před 25 lety jeho bratr Kyle (i když Sarah neví, na kterém místě hřbitova s bezejmennými náhrobky Kylův popel skutečně leží).

 

 

S02E22

Sarah si nechá do vězení zavolat kněze, otce Armanda Bonillu, toho, u něhož chtěli odpadnout a omráčit Cameron, aby ji mohli spravit. Protože nemůže být odposlouchávana policií, vše otci vypoví a požádá ho o předání peněz, dokladů a vzkazu Johnovi: nestarej se o mě, nechtěj mě odsud dostat, seber se a, až to bude bezpečné, někam hodně daleko zmiz.

Neodposlouchává ji policie, ale všechno, co se šustne na policejních kanálech, sleduje John Henry. Ellison tyto praktiky odsuzuje, ale Weaverová na něj ví, že i on lhal FBI, takže nemá moc možností s nelegálními odposlechy udělat.

John a Cameron se rozhodnou mamku vysvobodit. Cameron nabije pušku a vyrazí na stanici. Nechá do sebe pálit, pálí na policisty (ale tak, aby nikomu neublížila, jen je zahnala), otevře všechny cely, s ostatními vězni uteče i Sarah. Cameron je dost potlučená, ale myslí si, že návštěvu v Zeira Corp. By mohla ustát.

Tam už dorazil i terminátor, který napadl Savannah v rezidenci. Weaverová si s ním lehce poradí (jednou rukou, proměněnou na dlouhatánský bodec, mu proklaje hruď a druhou zabodne do rozvodu elektřiny, čímž elektrickým proudem T-888 zabije). Očazený čip (ošetřený fosforem, aby se při kontaktu s kyslíkem samovolně zničil), donese Henrymu, aby z něj zkusil dostat data, kdo a co je za tímto útokem.

Zatímco si povídá Weaverová s Johnem a Sarah, Cameron vchází do sklepení do místnosti Johna Henryho. Vytahuje nůž.

Weaverová nevypadá, že by chtěla Johna zabít. A velmi brzy dokáže, že nemá s Kalibou nic společného. Dokáže, že ona je tu proto, aby zabránila Skynetu vzniknout. Už před tím vzkázala Sarah: „Přidáte se k nám?“

Oknem vletí do kanceláře šéfky Zeira Corp. Onen létající objekt, na který narazila Sarah ve svých nočních můrách a po událostech ve skladišti. Weaverová se změní v neprodyšný štít a ochrání Sarah, Johna i Ellisona před plameny a výbuchem.

Všichni běží do suterénu.

Za stolem, kde přebýval Cromartie, připoután ke své duši kabelem, sedí nehybná Cameron, na stole zakrvácený nůž. Evidentně si vyjmula čip a věnovala ho Cromartiemu, který zmizel neznámo kam.

„Kde může být?“ ptá se Sarah.

„Spíše bychom se měli ptát, kdy může být,“ odpoví Weaverová a spustí na Turkovi Andyho Gooda sekvenci přenosu v čase. Časová, modře světélkující koule obalí Weaverovou, Johna i bezvládnou Cameron. Sarah zůstane mimo, její ústa Johnovi říkají: „Běž, já se tu o všechno postarám.“

Nahý John a nahá Weaverová se objeví kdesi v bunkru budoucnosti. Cameron s nimi není. Neprošla časoprostorem. Weaverová si oblečení vytvaruje sama, John popadne kabát z nejbližšího stolu.

Vyjdou na chodbu.

Velmi brzy je objeví bunkr obývající členové Hnutí odporu. Vede je Derek. John se usmvá, říká, že nejsou nepřátelé. Derekovi je divné, proč ten chlapec před ním mluví v množném čísle, když v chodbě stojí sám. Skutečně, Weaverová kamsi zmizela.

„Nestřílejte, já opravdu nejsem robot,“ opraví množné číslo na jednotné John. „Dereku,“ dodá a osloví strejdu.

„Podívejte se mu do očí, není to kovák,“ potvrzuje Derek. „Kdo jsi,“ ptá se.

„John. John Conner přece,“ odpovídá John, aniž by si uvědomil, že ho Derek nemusí poznat.

Derek si jméno vyslechne a ptá se všech ostatních spolubojovníků na chodbě:

„Zná někdo  vás Johna Connora? Já to jméno nikdy neslyšel. Navíc nosíš kabát mého bratra, který se právě vrátil,“ dí Derek, aniž by o čemkoliv žertoval.

John se ohlédne a vidí přicházet Kyla Reeseho. Za ním u pokojně se chovající vlčáka klečí spokojeně se tvářící Cameron.

John se ocitl v budoucnosti, kde ho sice nikdo nezná (jak by také mohl, když zmizel z minulosti už v roce 2009, aniž by cokoliv dokázal ve válce proti Skynetu), ale kde je, zdá se, vše v nejlepším pořádku …

 

Seriál končí.

Končí relativně otevřeně, na druhou stranu si nemyslím, že by poskytoval velký prostor pro rozehrání další zápletky. Ale to nemusí být pravda, scénáristé možná už mají rozepsané osudy v minulosti zanechané Sarah či v budoucnosti „ztracené“ Weaverové.

Seriál využil několik postav ze dvou prvních celovečerních filmů, zcela logicky se ale nemohli původní herečtí představitelé v jejich rolích objevit. Za necelý měsíc budu mít příležitost posoudit, zda se tvůrci při psaní scénáře pro čtvrtý celovečerní film nějak nechali TV seriálem ovlivnit či inspirovat, resp. zda se chovali tak, jako kdyby nikdy nic podobného natočeno nebylo. Rozhodně se s vámi o své dojmy, názory a pocity podělím.

Kdybych uměl noty, tak bych vám tu teď rozepsal základní hudební motiv fenoménu Terminátor, hudební pasáž, při které mi vždy přeběhne mráz po zádech (tu du tu tudu, tu du tu tudu, tu du tu tudu, ….)












SVĚTELNÉ ROKY 2010 – Filmově-reportážní magazín pro problematiku SF – e-verze. Vydává Scifia of C.A.P. & company KSPVTU v nakladatelství Bellatrix. Šéfredaktor: Stanislav Čermák. Příspěvky posílejte na adresu redakce nebo jim je předávejte osobně. Ani ty vyžádané rukopisy se nevracejí. Veškerá autorská práva vyhrazena, cenzura vyloučena. Výhradně pro soukromou potřebu odběratelů, jejichž výběr je výhradní záležitostí redakce. Cena: platí se odběrem jednoho výtisku každého čísla. Toto číslo bylo dáno do tisku 12.10.2009, vyšlo 23.10.2009. Náklad 11 výtisků. Dotisk není možný. Jakákoliv forma reprodukce a republikace podléhá souhlasu redakce.
© 2010